Anne pudotti kuukaudessa 9 kiloa!

Anne Peltolan paino ei suostunut tippumaan millään. Lopulta syyksi paljastui kilpirauhasen vajaatoiminta. – Olen kokeillut kaikkia mahdollisia laihdutuskonsteja, mutta vain yksi on tehonnut.


Ihan näinä päivinä 50 vuotta täyttävä helsinkiläinen Anne Peltola on todellinen suurperheen äiti, sillä hänellä on peräti kahdeksan lasta, kolme tyttöä ja viisi poikaa, joiden ikähaitari on 13–30. Kotona Annen ja hänen miehensä Arin kanssa asustaa vielä kolme lasta, 13-14- ja 19-vuotiaat.

Annesta ja Arista on leivottu jo isovanhempiakin, sillä pojan vaimo synnytti pojan puolitoista vuotta sitten, ja vain kolmen viikon marginaalilla myös tytär sai tyttären.

Anne työskentelee keittäjänä eräässä yhdistyksessä. Ari Peltola puolestaan on töissä työnjohtajana autohuollossa. Anne Peltola nauraa, että hän oli vielä nelikymppisenä joten kuten ihmisen näköinen, mutta sitten paino alkoi nousta mystisesti. Pahimmillaan vaaka näytti 118 kiloa, joka oli aivan liikaa, vaikka Anne onkin 178 senttiä pitkä.

– Ihmettelin kauheasti, miksei paino suostu putoamaan. Kävin kuntosalilla kuusi kertaa viikossa, mutta mitään ei tapahtunut. Lopulta oli pakko mennä lääkärille, joka totesi kilpirauhasen vajaatoiminnan viitisen vuotta sitten.

– En itse tajunnut, että olin niin lihava. Ajattelin vain, että vaaka on rikki ja että vaatteet ovat kutistuneet pesussa. Kun sitten sain diagnoosin kilpirauhasesta, terveydenhoitaja totesi, ettei mitään tapahdu vielä puoleen vuoteen, ennen kuin lääkitys löytää oikean kohdan. Yritin kyllä kaikkeni ja kävin kolmessa jumpassa peräkanaa, mutta mitään ei tosiaankaan tapahtunut.

Diabeteslääkkeet jäivät

Anne vakuuttaa kokeilleensa kaikkia mahdollisia laihdutuskonsteja, mutta vain yksi on tehonnut.

– Lähdin Leaderin Easy Dietiin laihdutusryhmään syksyllä 2011. Ekassa kahdessa viikossa lähti 5,6 kg ja seuraavan kahden viikon aikana vielä 6,5 kg lisää. Sain siis kuukaudessa pois melkein 12 kiloa. Olin tietysti aivan innoissani, mutta rupesin tietysti taas syömään vanhaan malliin. Puolen vuoden ajan sain syödä ihan mitä tahansa eikä paino lähtenyt nousuun, mitä lähipiiri kovasti ihmetteli, mutta kun olin jatkanut samaa tahtia puolitoista vuotta, olin palannut lähtöpisteeseen.

Kun kysyttiin, halusiko Anne yrittää uudestaan, hän oli heti valmis.

– Ryhdyin kuurille tammikuun lopussa ja taas syntyi tulosta: paino tippui kuukaudessa melkein 10 kiloa. Ekan kahden viikon aikana se putosi 5,6 kiloa, jonka jälkeen se hiukan hidastui.

Annella todettiin diabetes samoihin aikoihin kilpirauhasdiagnoosin kanssa. Hän ei osaa sanoa, liittyvätkö nämä kaksi sairautta toisiinsa, mutta joka tapauksessa näin kävi.

– Diabeteslääkityksen alkuvaiheissa verensokerini oli tosi korkea. Aamun paastosokeri oli 9,7 ja ruuan jälkeen 13,6. Söin kaksi tablettia aamuin illoin, mutta pistoksilla en ollut koskaan. Kun laihduin puolitoista vuotta sitten 12 kiloa, sokeriarvot laskivat niin komeasti, että pystyin jättämään kokonaan lääkityksen pois.

Ei enää sortumisia

Kun Anne lähti uudestaan Easy Diet -ryhmään, hän kävi mittauttamassa verensokerin, joka oli 6,3 eli vain lievästi koholla. Diabeteksen rajaksi on määritelty tasan kuusi. Lääkäri kehui arvoa tosi hyväksi ja kehotti jatkamaan lääkitystä entiseen malliin.

– En kertonut hänelle, että olen kokonaan lopettanut sen. Kun nyt olen uuden kuurin aikana mitannut verensokeriani, lukemat ovat olleet vallan komeita. Aamusokeri on ollut joka aamu 4,4 ja ruuan jälkeen 5,5. Nyt oloni on hirveän hyvä ja energinen, ei ole väsymyksiä ja pysyn pirteänä, vaikka joutuisin valvomaan. Tytär soitti eilen ja kysyi suoraan, olinko hiprakassa! Sanoin hänelle, että vaikka siideriä on jääkaapissa, en ole yhtään ottanut, tule vaikka laskemaan!

Anne myöntää, että ensimmäiset päivät saattavat Easy Diet -kuurilla olla vaikeita.

– Muutaman päivän ajan voi olla vähän heikko olo, mutta kyllä se siitä paranee. Minulla kesti ehkä viikon verran, ennen kuin tuli hyvä olo, mutta nyt kuukauden kuurin jälkeen olo on niin erinomainen, että voisin olla vaikka loppuelämäni näillä pusseilla. Yhden ainoan kerran olen avannut jääkaapin oven ja miettinyt, mitähän sieltä vetäisi, mutta palasin hyvin nopeasti päiväjärjestykseen ja laitoin oven kiinni. En siis ole kertaakaan sortunut.

– Nyt painan 98,3 kiloa ja tavoitteena on, että olen ensi kesänä tosi laiha. Jos pääsen 69–73 kilon paikkeille, olen todella tyytyväinen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, laihdutus, ylipaino, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti