Harri laihtui kuin huomaamatta

Harri Autero pudotti painostaan 15 kiloa vain muutaman kuukauden aikana. Kaikki kävi äärettömän helposti ja miltei huomaamatta. – Riittävällä proteiinin saannilla on iso merkitys kylläisyyden tunteeseen, Harri sanoo.

Hyvinkääläinen Harri Autero, 39, työskentelee työhyvinvointikonsulttina. Sen lisäksi hänellä on agentuuritoimintaa myös asunnonvälittäjänä Espanjan Costa Blancalla. Perheeseen kuuluu päiväkotialalla työskentelevän vaimon lisäksi kaksi reipasta poikaa, 10- ja 2,5-vuotiaat.

Harri on hyvässä kunnossa ja hän toteaakin, että kun omaa alaansa edustaa, asioiden on syytä myös siltä näyttää. Ihan vailla terveysongelmia Harri ei kuitenkaan ole, sillä hän potee rasitusastmaa. Se johtunee hänen kaksivuotiaana sairastamastaan rankasta keuhkokuumeesta, joka oli viedä hengen.

Harri on iso kaveri, sillä pituutta on kertynyt 188 cm ja painoa oli hurjimmillaan 118 kiloa.

– En ole kokenut itseäni varsinaisesti ylipainoiseksi, sillä minulla on aina ollut runsaasti lihasmassaa. Olen harrastanut voimalajeja, keihäänheittoa sekä monipuolisesti eri palloilulajeja.

Harri painoi tätä ennen alle sata kiloa viimeksi 18-vuotiaana. Nykyään vaaka näyttää enää 98 kiloa. Jotakin on siis tapahtunut.

– Ennen kuin rupesin pudottamaan painoani, mittarissa oli 113 kiloa.

Menestyksen 
salaisuus

Harrin menestymisen salaisuus on pitkällinen yhteistyö luontaistuoteyritys Leaderin kanssa. Hän tuli jutelleeksi painoasioista Leaderin Tommi Liuhan kanssa ja miehet päättivät yhdessä tehdä asialle jotakin.

– Aika monessa paikassa on erilaisia  välipala-automaatteja, joiden tarjonta valitettavasti on kaikkea muuta kuin terveellistä. Heräsi ajatus, toimisivatko Leaderin So Lo-Carb! -proteiinipatukat sekä Easy Diet –ateriankorvikkeet välipalatarjontana myös työyhteisöissä.

Proteiinipitoiset välipalat eli patukat nostettiin ratkaisevaan rooliin.

– Pilotoimme tätä Hyvinkään Puolimatkan koulun opettajakunnan kanssa. Iltapäivällä nautittu välipala nousi ratkaisevimpaan rooliin, jolla oli merkittävin tekijä nälänhallinnassa ja syömisvalinnoissa loppupäivää kohden. Koeryhmä onnistui polttamaan 1,1 kg rasvaa. Ja mikä tärkeintä, kokematta missään vaiheessa nälkää.

Helposti ja 
huomaamatta

Harri sanoo olevansa hyvin hämmästynyt kokeilunsa lopputuloksesta.

– Lähdin tämän pilottiryhmän kokeiluun itsekin. En olisi ikimaailmassa uskonut, että kropasta lähtee noin helposti ja miltei huomaamatta 15 kiloa pois. En mielestäni ollut edes laihdutuskuurilla. Kaikki oli hyvin helppoa enkä kokenut koko aikana nälän tunnetta.

Pari proteiinipitoista välipalaa työpäivän aikana pitivät mieliteot kurissa koko päivän.

– Koulun rehtori nimesi aika osuvasti Leaderin välipalatuotteet Deli-proteiinibaariksi, ja kokeilun rohkaisemina aiomme myös yhdessä Leaderin kanssa tuoda tämän markkinoille yrityksille tarjottavaksi. Haemmekin itse asiassa vielä muutamaa vapaaehtoista yritystä tai työyhteisöä pariin vastaavaan lisäpilottiin.

Pysyvät muutokset

Kun näläntunne ja mieliteot saadaan kuriin, se auttaa pysyvien muutosten tekemisessä. Tavat ja tottumukset ovat kuin autopilotti, jonka lähdekoodiin pitäisi päästä kiinni.

Yksi tapa saada rasva-aineenvaihdunta käyntiin ja mieliteot kuriin on pitää 1–2 vähäkalorista päivää viikossa, joissa apuna voi käyttää esimerkiksi Easy Diet -ateriankorvikkeita sekä So Lo-Carb! -proteiinipatukoita. Pätkäpaastopäivät nopeuttavat painonpudotusta, mikä lisää motivaatiota positiivisiin elämän tapamuutoksiin. Ensimmäiset pudotetut kilot motivoivat liikkumaan ja syömään entistä terveellisemmin.

Harrin vyötäröltä on kadonnut 14 senttiä eli periaatteessa kilo ja sentti.

– Huhtikuun lopussa olin jo pudottanut pari kiloa, jolloin vaaka näytti 111 kiloa. Heinäkuun puolivälissä vaaka näytti enää 100,1 kiloa, mutta sen jälkeen on tultu vielä pari kiloa alaspäin.

Ruokavalioremontti

Harrilla alkoi vuosi sitten marraskuussa suuri valtakunnallinen työhyvinvointihanke. Valmennuksia ja kuntotestauksia oli kautta koko maan.

– Kiersin ympäri Suomen, ja mittariin kertyi lähemmäs 20 000 kilometriä. Ajoin maan varmaan kolmeen kertaan läpi. Tiesin jo urakkaan lähtiessäni, että olen tien päällä kolme neljä päivää viikossa ja asun hotelleissa. Liikunta jäi pakostakin vähiin. Ajattelin, että nyt olisi hyvä sauma ryhtyä ruokavalioremonttiin.

Harri korvasi kiireessä aamupalan ja lounaan Easy Diet -smoothiella, jonka hän nautti runsaan nesteen kera. Kun kello 16 maissa nokka osoitti seuraavaa paikkakuntaa kohti ja kun alkoi hiukan nälättää, hän nappasi So Lo-Carb! -proteiinipatukan. Kun Harri saapui hotellille kello 18 jälkeen, hän söi ihan normaalin päivällisen hotellin ruokalistalta ja tämän lisäksi vielä kevyen iltapalan ennen nukkumaan menoa.

Kiireiselle ihmiselle

Harri kehuu myös tuotteiden makua. Hänen suosikkejaan ovat proteiinipatukat ja aivan erityisesti hän pitää Easy Dietin suklaanmakuisesta smoothiesta.

– Tuotteet sopivat kiireiseen elämään hyvin. Intensiivivaihe minulla kesti loppujen lopuksi vain kuukauden, joka näemmä riitti tiedostettuihin muutoksiin perusruokavaliossa.

Harri on huomannut positiivisia muutoksia myös vatsansa toiminnassa.

– Suoliston kanssa on ollut ongelmia. Olen syönyt viljatuotteita ja erityisesti leipää aika paljon, mutta nyt leipä on jäänyt miltei tyystin. Nyt suolen toiminta on selvästi kohentunut ja vessakäynnit ovat harvenneet.

Ilma ja turvotus vatsasta ovat hävinneet.

– Kuulun varmasti siihen ihmisjoukkoon, jolle viljatuotteet eivät suurissa määrin sovi. Vähähiilarinen ruokavalio soveltuu minulle oikein hyvin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy 10-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ruokavalio, painonpudotus, proteiini, pätkäpaasto, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti