Imeskeltävä melatoniini on hämmästyttävän tehokasta

Sen jälkeen kun nukahtamisongelmiin tarkoitettu melatoniini vapautui reseptiltä, se on saavuttanut yhä kasvavaa suosiota. Tablettien ohella on nyt myös imeskeltävä melatoniinivalmiste.


Melatoniini eli pimeähormoni on aivojen käpylisäkkeen erittämä aine. Sen eritys lisääntyy illalla ja se auttaa nukahtamaan ja nukkumaan. Eritys on huipussaan yöllä ja vähenee aamulla. Yksilölliset erot melatoniinin erityksessä ovat kuitenkin suuria. Yleisesti ottaen vauvoilla ja lapsilla eritys on runsasta, mutta vähenee iän myötä.

Melatoniini on luonnonmukainen apu aikaeron rasitusten lievittämiseen ja nukahtamiseen. Murrosiässä eritys tasaantuu ja laskee edelleen aikuisikään tultaessa.

Iäkkäillä yön ja päivän melatoniinipitoisuuksissa ei ole enää juuri eroa. Melatoniini laskee vireystasoa, jolloin alkaa väsyttää ja nukahtaminen helpottuu. Melatoniinin etuna on, ettei se aiheuta aamuväsymystä tai uneliaisuutta aamulla. Se ei myöskään vaikuta haitallisesti unen rakenteeseen.

Melatoniini on aivan erinomainen aine, kun halutaan palauttaa luonnollinen nukkumisvalverytmi. Nopeasti imeytyvänä ravintolisänä otettuna etuna on sekin, että sen puoliintumisaika on noin 50 minuuttia, jolloin se ei häiritse pitkään vaan on hyvä apu juuri nukahtamisessa.

Eritys vaihtelee

Nuorilla ihmisillä melatoniinin eritys vaihtelee valon ja pimeän myötä melko voimakkaasti, mutta mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän päivän ja yön välinen melatoniiniero yleensä tasoittuu. Melatoniinin avulla iäkkäät ihmiset pystyvät tavallaan palauttamaan nuoruuden tilaa, ja apu saadaan  luonnollisin keinoin. Näin pystytään eliminoimaan nukahtamis- ja unilääkkeisiin mahdollisesti liittyvät aamutokkurat, sekavuudet, kaatuilut ja myös psyykkiset ongelmat, joita niihin voi liittyä.

Nukahtamis- ja unilääkkeissä on myös koukkuun jäämisen vaara. Myös melatoniiniin voi toki jäädä psyykkiseen koukkuun, mutta se ei ole vaarallista eikä kyse ole fysiologisesta riippuvuudesta.

Melatoniinin tarve eli annoksen suuruus vaihtelee eri yksilöillä laajasti. Sopivaa annostusta on vaikea tietää muuten kuin kokeilemalla. Se ei välttämättä riipu edes ihmisen painosta, sillä melatoniini on hyvin nopeasti puoliintuva aine. Melatoniinin imeytyminen heikkenee yleensä iän myötä merkittävästi. Ruokailun yhteydessä otettaessa melatoniinin imeytyminen tabletista voi hidastua voimakkaasti.

Melatoniinivalmisteissakin on merkittäviä eroja. Tavallisesta melatoniinitabletista saatava hyöty on varsin heikko. Melatoniini imeytyy hyvin, mutta sen suurin ongelma on erittäin suuri ensikierron metaboliahävikki. Kun se imeytyy suolistosta ja kulkeutuu maksaan, niin hävikki on 85 prosentin  luokkaa maksassa. Sen jälkeen elimistön käytössä on siis vain noin 15 prosenttia alkuperäisestä annoksesta.

Imeskeltävä tehoaa

Imeskeltävä melatoniini imeytyy suun limakalvoilta verenkiertoon tehokkaasti, jolloin veren melatoniinipitoisuus nousee nopeasti. USA:n markkinoilla melatoniini on ollut jo pitkään saatavana ravintolisänä, ja siellä markkinoilla on useita valmisteita, jotka ovat joko suusuihkeita tai kielen alla nitrojen tapaan sulavina tabletteina.

Suomen markkinoilla on vain yksi imeskeltävä melatoniinivalmiste, Pharma Nordin Bio-Melatonine Complex. Yhdessä imeskelytabletissa on melatoniinia vain 0,3 mg, mutta sen melatoniini on nopeasti elimistön käytettävissä, joten näin vähäinenkin määrä voi riittää. Ravintolisä on myynnissä apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa.

Elimistössä melatoniini ja mielialaan vaikuttava serotoniini muodostuvat tryptofaanista. Samasta aineesta elimistö valmistaa myös B3-vitamiinia eli niasiinia, jos sitä ei saa ravinnosta tarpeeksi. Niasiinin riittävästä saannista kannataa pitää huolta, koska sen raaka-ainetta tryptofaania tarvitaan melatoniinin ja serotoniinin lähteeksi. Tämän vuoksi on hyvä, että melatoniinivalmisteessa on myös niasiinia.

Asiantuntijoilta tukea

Melatoniini on ollut Suomessa viime aikoihin saakka reseptivalmiste. Yliopiston apteekilla on valmisteet, Leiraksella on hitaasti imeytyvä Circadin-depottabletti, jota suositellaan otettavaksi 1–2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Pharma Nordin imeskelytabletti suositellaan otettavaksi vähän ennen yöpuulle laskeutumista.

Monet käyttävät melatoniinia jet lagin eli aikaerorasituksen torjumiseen. Matkakohteessa on helpompi nukahtaa oikeaan aikaan melatoniinin avulla. Kun kansalainen istahtaa lentokoneen tuoliin ja edessä on pitkä lento, melatoniini voi auttaa nukahtamaan ja myös nukkumaan pitempään kuin ilman sitä. Imeskelytabletti on helppo ottaa missä ja milloin vain, kun nestettä ei tarvita ottamisen yhteydessä.

Melatoniini sopii useimmille, mutta raskaana oleville ja imettäville äideille sitä ei suositella, koska asiaa ei ole tutkittu. Munuaisten tai maksan vajaatoiminta voi nostaa melatoniinipitoisuuta ja jotkin lääkkeet voivat joko lisätä tai heikentää sen tehoa.

Hormonikorvaushoidot ja hormoniehkäisyvalmisteet lisäävät melatoniinin tehoa ja pitoisuuksia. Tupakointi saattaa pienentää melatoniinin pitoisuuksia, joten tupakoivilla vaste on yleensä vähän heikompi. Tarvitaan siis suurempi annos kuin niillä, jotka eivät polta. Myös alkoholi heikentää melatoniinin tehoa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 5-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: uni, nukkuminen, melatoniini, nukahtamisongelma

Kommentit

Oma kommentti