Kaksi kuukautta, 21,5 kiloa!

Kun raavas pohjalainen mies rupeaa tosissaan tekemään jotakin, siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu. Keihäänheiton EM-pronssimies Ari Mannion Tapio-isä päätti pudottaa painoaan oikein kunnolla, ja niin totisesti kävi.


Tapio Mannio, 52, osallistui seitsemän muun laihduttajan kanssa urheilumanagerointiyritys Crestan toimitusjohtajan Harri Niskasen, 40, ideoimaan laihdutuskisaan. Osanottajat löytyivät sosiaalisesta mediasta, eikä Harri edes tuntenut kaikkia kisailijoita etukäteen. Tulijoita olisi lopulta ollut enemmänkin.

Laihdutustuotteiden sponsoriksi hankittiin Polar Pharma, jonka Tonalin-tuotteiden voimalla kisaa ruvettiin käymään. Käytössä oli Tonalin VLCD ateriankorvikkeita ja Tonalin Vahvin -kapseleita laihduttamisen tueksi. Voittajaksi leivottiin sitten hän, joka pudottaa painoaan prosentuaalisesti kaikkein eniten.

Palkinnoksi voittaja sai päättää, kenelle Crestan huippu-urheilijoista osoitetaan Polar Pharman sponsorituki, joka on arvoltaan koko ryhmän laihdutetut kilot kertaa 10 euroa. Kun porukka laihtui kahdessa kuukaudessa kunnioitettavat 84,2 kiloa – eli yhden ison ihmisen verran – tuen suuruudeksi tuli 842 euroa.

Crestan uhreilijakaarti on nimekäs. Siihen kuuluvat muun muassa keihäänheittäjä Ari Mannio, seiväshyppääjät Eemeli Salomäki ja Minna Nikkanen, mäkihyppääjä Anssi Koivuranta ja ralliautoilija Esapekka Lappi.

Jo alkuvaiheissa kävi ilmi, että Harri Niskanen ja Tapio Mannio olisivat kisan pahimmat kilpakumppanit. Harri kertoo idean laihdutuskisaan lähteneen ihan peiliin katsomalla – ja toisaalta, tallin urheilijoillekin on koko ajan kerättävä rahaa.

Kaikilta kymmenen kiloa

Tapio Mannion lähtöpaino oli muhkeat 128,4 kiloa, mutta vaaka on kuulemma pahimmillaan pysähtynyt vasta 135 kilossa. Harri Niskanen painii Tapion kanssa ihan eri sarjassa, sillä hänen lähtöpainonsa oli 74,4 kg. Tapio kertoi saaneensa painonsa nousemaan lähinnä Atrian käristemakkaralla, kun Taas Harri on ollut koko ikänsä intohimonen makean ystävä. Karkkia on kulunut päivittäin.

Molemmat herrat aloittivat kuurinsa muutaman ensimmäisen päivän ajaksi pitkälti Tonalin VLCD -ateriankorvikkeen voimin. Tonalin-kapseleita kului päivässä neljästä kuuteen.

Kaikki muutkin kisailijat pudottivat samoilla systeemeillä painoaan, ja kun kaksi kuukautta oli kulunut, joka ikinen oli pienentynyt noin kymmenellä kilolla. Mutta niin kuin etukäteen arveltiin, kisan ykkönen ja kakkonen olivat jo etukäteen pahimmiksi kilpakumppaneiksi julistautuneet Tapio ja Harri.

Kun kaksi kuukautta oli kulunut, Tapio oli laihduttanut käsittämättömät 21,5 kg – eli kun hän kuurin alkaessa painoi 128,4 kg, helmikuun lopussa vaaka näytti 106,9 kg. Prosenteissa pudotusta oli tullut 16,74. Tapio aikoo sitä paitsi vielä jatkaa kuuria, kunnes sata kiloa menee puhki.

Harri tuli kunniakkaasti toiseksi. Kun hän tempauksen alussa painoi 74,4 kg, vaaka näytti lopulta lukemia 62,6 kg. Painoa oli siis pudonnut 11,8 kg, prosenteissa 15,86.

Pinna ei kiristynyt

Tapio Mannio on laihduttanut ennenkin. Hän naureskelee tuolloin lopettaneensa syömisen ja päässeensä lopulta ”hirveän liikunnan” avulla lähelle 90 kiloa. Sitten makkara alkoi taas maistua ja kilot palasivat korkojen kanssa viidessä vuodessa takaisin.

– Nyt tämän kuurin aikana en ole kertaakaan maistanut makkaraa, hän toteaa.

– Enkä liioin muutakaan rasvaista. Tonalin-tuotteet ovat vieneet näläntunnetta pois. Olen ottanut ateriankorviketta eli juomajauhetta ainakin kerran päivässä ja toisinaan olen elänyt päivän tai pari pelkästään niiden voimalla. Ensimmäisellä viikolla lähti 6,6 kg. Kaikki on ollut oikeastaan yllättävän helppoa. On helvetin mukava tunne, kun on vähän nälkä, Tapio viisastelee.

Vihanneksia ja hedelmiä hän on syönyt kohtuudella.

– Ja se hyvä puoli tästä on ollut, että olen pystynyt puolittamaan verenpainelääkkeeni. Paineet alkavat olla kohta niin alhaalla, että saan heittää koko lääkityksen pois. Niin kävi silloinkin, kun viimeksi laihdutin kunnolla. En ole yhtään lisännyt liikuntaa. En oikein usko kuntoiluun laihtumisessa. Kyllä sohvalla makaamisellakin laihtuu, kun ei katsele jääkaapille.

Tapio Mannio valmentaa Aria, mutta hän vakuuttaa, ettei pinna kiristynyt kuurin aikana eikä poika joutunut kärsimään siitä edes ylimääräisinä treeneinä.

Närästyskin katosi

Harri Niskanen tunnustaa urheiluhenkisenä miehenä tappionsa ja huokaa, ettei yhtään enempää voinut enää pudottaa. Hän on kuitenkin tyytyväinen lähes 12 kilon laihtumiseensa.

– Söin joka päivä yhden normaaliruuan, mutta totta kai katsoin tarkasti, mitä pistin suuhuni. Tonalin-jauhetta on mennyt aika paljon, mutta olen ottanut myös pahimpaan nälkääni puhdasta proteiinijauhetta. Se ehkäisee lihasten katoamista.

Harrin painon putoaminen alkoi heti.

– Kuurin aikana en ole syönyt karkkia, limua tai juonut mitään alkoholipitoista. Laihtuminen on tuntunut tosi mukavalta ja olen huomannut sen vaikuttavan esimerkiksi yöuniin. Nukun nyt entistä paremmin. Minulla oli aiemmin myös närästystä, jonka kuvittelin johtuvan kahvin juonnista, mutta nyt närästys on pysynyt kokonaan poissa, vaikka olen juonut kahvia entistä enemmän.

Harri lopetti kuurinsa kahteen kuukauteen, mutta hän arvelee karkkia kuluvan jatkossa entistä vähemmän, samoin limuja.

– Tässä on nähty sen verran vaivaa, etten halua sössiä sitä, hän toteaa vakaasti.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Mannion kotialbumi

Terveys-Hymy 4-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: ateriankorvike, laihdutus, laihdutustuote, painonpudotus, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti