Kassu Halonen iloitsee: ”Pakuri teki pirteäksi”

Suurhittien säveltäjä Kassu Halonen vanhenee niin kuin me muutkin vanhenemme joka päivä, mutta Kassu on löytänyt luontaistuotteen, jolla ikääntymisen haittoja voidaan torjua tai ainakin viivästyttää.

– Olen hyvin kiitollinen pakurituotteista, hän toteaa.

Vaikka kyseessä on Terveys-Hymy ja Kassu Halosen kanssa pitäisi ruveta puhumaan terveysasioista, musiikkipuoli iskee kuitenkin ensimmäiseksi päälle. Sen verran kovan musiikkialan tekijän kanssa ollaan tekemisissä. Vai mitä on sanottava miehestä, jolla on yli 70 kultalevyä ja joka on säveltänyt muun muassa iki-ihanan joululaulun Sydämeeni joulun teen, Kirkan suurmenestyksen Surun pyyhit silmistäni, Irwin Goodmanin Rentun ruusun ja Jari Sillanpään Olet täydellinen -hitin? Ei tällaiselta mieheltä voi ihan heti ruveta kysymään, onko vatsa toiminut.

Aloitetaan siis musiikista.

– Mulla on Oulunjärven Manamansalossa nimeäni kantava kevyen musiikin ja taiteen tapahtumapaikka eli taidetalo, joka pitää ukon liikkeessä, Kassu naurahtaa.

– Siellä pidetään joka vuosi uudet taidenäyttelyt ja heinäkuussa vuosittain iso konsertti. Näihin projekteihin uppoaa uskomaton määrä työtä. Uusia biisejä syntyy sellaisina ajanjaksoina, kun edellä mainittuja hommia ei ole, mutta etupäässä olen viime vuosina keskittynyt taidetaloon. Olen tehnyt myös jo vuosikausia hyväntekeväisyystyötä lasten ja nuorten hyväksi.

Kultalevyjen mies

Sitten on pakko puhua Kassun hittibiiseistä.

Joka ikinen joulu kaikkialla soiva Sydämeeni joulun teen on Kassun säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama. Tätä joululaulua esitetään vielä viidensadan vuoden päästäkin, ja moni on leikkimielisesti valittanut, että kyseinen laulu soi päässä korvamatona vielä muutama kuukausi joulun jälkeenkin.

– Olen kuullut monelta ihan samaa, Kassu nauraa.

– Tähän ketjuun voidaan laskea myös säveltäjä itse. Niin se jää soimaan mullakin.

Kassun musikaalisten urotekojen lista on uskomattoman pitkä. Kultalevyjä on yli 70, eikä hän ole saanut taidetaloonsa edes kaikkia suurmenestyksiään. Sieltä puuttuvat muun muassa edellä mainitun joululaulun platina-, tuplaplatina-, tripla- ja kvatroplatinalevyt. Huh huh, sellaisiakin siis on olemassa!

Kassu HalonenTopi Kärjen oppilas

Kun Kassulta kysyy hänen tähänastisen uransa huippukohtia, mies joutuu hetken miettimään. Niitä kun on aika lailla, eikä yhtä ole ylitse muiden.

– Yksi niistä on tietysti Oulunjärven taidetalo, mutta samoin Toivo Kärjen, Kirkan, Jaakko Salon ja Vexin tapaamiset. Aloitetaan vuodesta 1978, jolloin olin Topi Kärjen sävellysoppilaana, muita hänellä ei ollutkaan. Kun yhtenä päivänä kirjoitimme nokat vastakkain biisejä, Topi sävelsi kahdeksan tahdin tangoa, kunnes hän yhtäkkiä löi nuottipaperin minulle ja sanoi, että poika, jatka tästä. Sitä sitten vuosien varrella puuhasteltiin, ei päivittäin, eikä edes viikottain vaan aina silloin, kun Topilla oli sopiva hetki.

– Kerran hän sitten taas sanoi, että poika, tules tänne yläkertaan, ja rupesimme kirjoittamaan. Hetken päästä hän tokaisi, että sinä alat olla jo aika hyvä ja että kymmenen vuoden päästä sinulla on hitti. Se kävi justiinsa toteen vuonna 1988, jolloin tulivat sekä Sydämeeni joulun teen, Surun pyyhit silmistäni ja Rentun ruusu. Topi soitti eikä edes esitellyt itseään vaan sanoi, että poika, minähän sanoin – ja löi luurin kiinni!

Työpariltaan Vexi Salmelta Kassu on taas kuullut hitin määritelmän.

– Helppo kuunnella, mutta vaikea luoda!

Verenpainetta ja uniapneaa

No nyt Kassulta voi ruveta kyselemään myös terveysasioita. Ihan kärkeen hän väittää, että terveydentila on aivan loistava eikä mitään sairautta ole ilmaantunut, mutta kun pintaa hiukan rapsuttaa, esille tulee yhtä sun toista.

– On mulla reseptillä verenpainelääkitys ja myös kakkostyypin diabeteslääkitys, mutta ei mitään sen kummempaa. Molemmat alkoivat jo vuosia sitten ja molemmat hoituvat lääkityksellä. Sokeritautiin otan kolme tablettia päivässä. Kumpikaan ei rajoita millään tavalla tekemisiäni ja voin syödä ja juoda ihan niin kuin ennenkin. Pakollisia rajoituksia ei ole, mutta itse ihan vapaaehtoisesti haluan rajoittaa joitakin elintapojani. En syö sokeria, vain tummaa sokeria laitan hiukan kahvin sekaan. En syö kahvileipiä, karamellejä enkä juo limuja. Paino on ollut aika vakaasti sadan kilon päälle enkä ole lähtenyt millekään kuurille. Syytä varmaan olisi.

Eikä tässä vielä kaikki. Kassulla on todettu myös vaikea uniapnea. Tutkimuksissa ilmeni, että hän saattoi nukkuessaan olla hengittämättä yhteen menoon peräti 40 sekuntia! Ongelma on kuitenkin ratkennut joka yö hengitysteiden eteen laitettavalla CPAP-naamarilla, johon Kassu sanoo sopeutuneensa niin hyvin, ettei nukkuminen enää tahdo onnistua ilman. Sitä ei kuulemma lasketa, jos hän nukahtaa joskus ilman naamaria nojatuoliin.

– Verenpainelääkitys on ollut päällä varmaan jo 10 vuotta, mutta lääkitys pitää paineet tikissä. Kolesteroli on kohtuullinen eikä tarvitse lääkitystä. Viimeksi viime syksynä multa on tutkittu verenkuva ja uskon, että pakurituotteilla on ollut suuri merkitys siihen, että tulosten tultua lääkäri onnitteli. Arvot olivat sen verran hyvät.

Pakuri pitää pirteänä

– Kuulin pakurista alun perin muusikkoystävältäni Juha Björniseltä, joka on hyvinkin perehtynyt luonnonjuttuihin. Olin hänen kanssaan kolmisen vuotta sitten eräillä alan messuilla, kun sattumalta törmäsimme pakuritiskillä Veikko Karviseen, joka pyörittää omaa Pakuso-nimistä pakuribisnestään. Rupesimme juttelemaan, otimme muutamia hänen tuotteitaan mukaamme ja oltiin myöhemminkin yhteyksissä. Hän lähetti minulle oman firmansa uutetta, joka oli aika uusi juttu siihen aikaan. Se saisi olla paljon tunnetumpi nykyäänkin.

Veikko Karvisen yritys on siis Liedossa sijaitseva Pakuso. Hän on Kassun hovihankkija ja lähettää Kassulle säännöllisin väliajoin kolmea eri pakurivalmistetta: 100-prosenttista uutetta, pakuriteetä sekä raisiolaisen Aboa Medican Veikon raaka-aineista kapseliksi valmistamaa Maxim Chaga -uutekapselia. Olemme kertoneet Veikon pakuriyrityksestä Terveys-Hymyssä aiemminkin numerossa 2/2016.

– Otan nämä tyhjään vatsaan joka aamu siinä samalla kuin lääkkeetkin. Otan myös yhden kapselin magnesiumia sekä allergialääkettä, sillä meillä on neljä koiraa ja olen lievästi koirille allerginen. Siinä kaikki. Olen Veikolle pakurituotteista hyvin kiitollinen.

– Viime syksynä otetusta verenkuvasta kävi muun muassa ilmi, että eturauhasen kunnosta kertova PSA-arvo oli uskomattoman hyvä, vain 0,7, jonka lasken ilman muuta pakurin ansioksi. Tässä iässä tuo arvo tuppaa nousemaan melkein joka toisella, ja joillakin se johtaa vakavampiinkin juttuihin. Lääkäri tuijotti tätä arvoa ihmeissään ja kysyi, että oliko mulla tähän jokin kikka kakkonen. Kerroin, että se on mulla pakurikääpä, johon lääkäri totesi lyhyesti, että no niin, oikein hyvä juttu. Yksikään lääkäri, jolle olen kertonut pakurista, ei ole alkanut arvostella sitä. Yhtään pahaa sanaa en ole kuullut. Olen ruvennut pakurin ohella ottamaan myös kurkumaa, koska jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että se alentaa tulehdusarvoja.

Kassu tunnustaa, että hän ei ollut juurikaan luontaistuotteista kärryllä ennen Veikkoon tutustumistaan. Hän nimitteleekin itseään henkiin heränneeksi uuskäyttäjäksi!

Terveys-Hymy 5-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Matti Matikainen
Avainsanat: pakuri, pirteys, uniapnea, verenpaine

Kommentit

Oma kommentti