Kuorsaus rasittaa parisuhdetta

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 74 prosentissa kotitalouksista kuorsataan. Läheisen kuorsauksesta kärsii yli kolmannes suomalaisista. Kuorsaus vaikeuttaa nukahtamista, aiheuttaa heräilyä ja vaikuttaa yleisesti virkeyteen ja keskittymiskykyyn. Yksilöllisesti valmistetuilla unitulpilla meluhaitat voidaan minimoida.

Kuuloalan yritys Oticon kysyi hiljattain tuhannelta suomalaiselta, kuinka kuorsaus vaikuttaa heidän elämänlaatuunsa. Tulokset osoittivat yksiselitteisesti kuorsauksen aiheuttavan uniongelmia. Erityisesti keski-ikäiset naiset kärsivät kuorsauksen aiheuttaman äänen haitoista.

– Uniongelmista kärsii lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Kuorsaus yleistyy neljänkymmenen rajapyykin jälkeen. Tällöin kärsijäksi joutuu useimmiten kuorsaajan puoliso. Keski-ikäisten perheissä monesti molemmat nukkuvat huonosti; niin kuorsaaja kuin kuorsaajan vieruskaverikin, toteaa Oticonin Elacin-asiantuntija Teemu Koistinen.

Nukahtaminen koetaan erityisesti hankalaksi silloin, kun vieressä on kuorsaaja. Vastaajista 61 prosenttia mainitsee nukahtamisen vaikeutuvan kuorsauksesta, ja puolet kokee unenlaadun heikkenevän merkittävästi. Kuorsaaja myös herättää kesken unien. Lähes puolet kertoo heränneensä kuorsauksen jylinään yöllä. Kuorsaus tuo myös paineita aviopareille. Lähes joka kolmas kuorsauksesta kärsivä kokee, että kuorsaus on aiheuttanut ongelmia heidän parisuhteelleen.

– Kuorsaus ajaa pariskunnat pahimmillaan jopa eri huoneisiin nukkumaan. Unitulppien avulla ihmiset voivat säilyttää luonnollisen vuorovaikutuksen ja osallistumisen normaaliin elämään myös yöaikaan, Koistinen toteaa.

Unitulpat lisäävät syvän unen määrää, ja vähentävät ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamia heräämisiä. Elacin-unitulpat valmistetaan käsityönä jokaisen oman korvan muodon mukaan. Yksilölliset unitulpat vaimentavat melun epäkäytännöllisiä vaahtomuovisuojaimia varmemmin, sekä ne ovat hygieeniset ja miellyttävämmät. Kysely toteutettiin lokakuussa 2014 ja siihen vastasi 1 000 osallistujaa ikäluokista 18–65 vuotta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: uniongelma, kuorsaus

Kommentit

Oma kommentti