Maarianohdake on vuoden 2017 rohdos

Ne, jotka tuntevat maarianohdakeen, tietävät sen yleisesti ottaen olevan hyväksi maksan terveydelle. – On kuitenkin otettava huomioon joitakin seikkoja ennen kuin paukutellaan henkseleitä, toteaa fytonomi Tapani Lahti.

Maarianohdake on voimakas tulehduksia ja vilustumista vastaan toimiva rohdos. Se estää vilustumistauteja, flunssaa ja jopa lievittää päänsärkyä. Mitä maarianohdake oikeastaan on?

Maarianohdakkeella on monia etuja. Yksi on se, että se lisää maksan funktiota. Tämän ansiosta se estää maksaa vahingoittavien kuona-aineiden kumuloitumista nopeuttaessaan niiden puoliinnuttamistehoa. Tämä vaikutus tulee silybiinistä, joka onkin maarianohdakkeen tärkein altiivinen prinsiippi eli vaikuttava aine, jonka mukaan maarianohdakkeen vaikuttavin annostus voidaan määritellä.

Jotkut aineenvaihdunnan häiriöt, joko sairauden tai jonkin kemiallisen rasituksen vuoksi, aiheuttavat aikaa myöten rasvamaksan, maksakirroosin, keltaisuutta tai jokin muun maksan vajaatoimintaa ja maksa-arvojen nousua aiheuttavan tilan. Yleensä maksan ALAT-arvo nousee maksan rasittuessa. Muitakin mittareita on, mutta alaniiniaminotransferaasi (ALAT) on yleisemmin seurattu. ALAT nousee myös keskivartalorasvan kertyessä myös maksaan. Näiden yhteydessä maarianohdake on osoittautunut ylivoimaiseksi kaikista rohdoksista, sikäli kun muut sairaudet on poissuljettu.

Alentaa kolesterolia

Maarianohdake on kuitenkin paljon monipuolisempikin rohdos, sillä se on myös proteiinisynteesiä ja kudosten toimintaa vahvistava. Tämä liittyy maarianohdakkeen glutationin (tripeptidi) synteesiä edistävästä ominaisuudesta.

Maarianohdake uudistaa myös maksan soluja. Tämä on kiinnostava ominaisuus niille, jotka tupakoivat ja juovat alkoholia, sillä maarianohdake nopeuttaa maksan toimintaa ja poistaa myrkkyjä sekä epäpuhtauksia, jotka muuten varastoituisivat elimistöön.

Maarianhohdake on paljon antioksidanttisempi kuin tokoferolit eli E-vitamiini ja ummetusta estävä. Lievä laksatiivisuus on hyödyksi niille, joilla on vaikeuksia vatsan toiminnan kanssa ja joilla riski kuona-aineiden kerääntymiseen maksaan suoliston verenkierrosta on siksi tavallista suurempi.

Rohdos on myös hyvää kolesterolitasoa edistävä. Maarianohdake lisää hyvää kolesterolia ja alentaa huonoa kolesterolitasoa ja se hoitaa sappirakkoa. Maarianhohdake on tehokas korjaamaan tiettyjä sappirakkoon liittyviä ongelmia, erityisesti estämään sappikivien muodostumista.

 Auttaa laihduttamaan

Maarianohdake tasaa verensokeria. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että maarianohdake on verensokeria alentava, koska se vaikuttaa suotuisasti veren glukoosipitoisuuden säätelyyn. Se myös vähentää jännitystä ja auttaa välttämään hypotensiota eli verenpaineen laskuun liittyviä ongelmia.

Maarianohdake auttaa laihduttamaan. Se on itse asiassa parempi kuin tavanomaiset laidutusmenetelmät, sillä se mahdollistaa tasapainoisemman ja monipuolisemman ruokavalion ja silti edistää laihtumista. Se sisältää runsaasti silymariinia, josta vaikuttavaa ainetta muodostuu, sekä muita maksan puhdistumista ja sen toimintaa edistäviä flavolignaaneja, fytosteroleja ja flavonoideja.

Maarianohdake rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Paikallisesti laitettuna, esimerkiksi illalla nukkumaan mentäessä ennen yövoiteen levittämistä, sen anti agening -vaikutus edistää ihon nuorekkuutta sekä lievittää ja rauhoittaa herkän ihon ärsytystä.

Tässä artikkelissa on ainoastaan tiedot maarianohdakkeesta yleensä, mutta jos haluat, kysy lääkäriltäsi tai pyydä alan terapeuttia arvioimaan sopivat käytön ehdot, kuten annostus, mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa. Standardoiduissa valmisteissa on tosin tarkat ohjeet ja annostukset, joita tulee ensisijaisesti noudattaa. Iholle käytettäessä voi soveltaa itselleen parhaaksi katsomaansa hoitotapaa ja annostusta.

Terveys-Hymy 4-2017

Teksti:Tapani Lahti
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: flunssa, kolesteroli, laihduttaminen, maarianohdake, painonpudotus, vilustuminen, vuoden 2017 rohdos

Kommentit

Oma kommentti