Mulperipuu laihduttaa

Niin kuin jokainen laihduttaja tietää, painonpudotus on raju kamppailulaji. Nyt italialainen tutkimus osoittaa, että valkoisesta mulperipuusta valmistettu ravintolisä toimii suurena apuna liikakiloja vastaan taisteltaessa.

Tutkimuksen takana on kolme italialaista yliopistotason keskusta eli tutkimusryhmät Napolista, Roomasta ja Bolognasta. Tutkimus on julkaistu hiljattain arvovaltaisessa tiedelehdessä. Sen tarkoituksena oli arvioida valkoisen mulperipuulehtiuutteen vaikutusta liitännäishoitona ylipainoisten potilaiden ylipainoisuuden ja suoranaisen liikalihavuuden hoidossa.

Valkomulperi – Morus alba – eli varsinainen silkkiäispuu on kotoisin Kiinasta. Valkomulperin lehdet ovat ikiajoista lähtien olleet aidon silkintuottajien, silkkiäisperhosten toukkien mieluisinta ravintoa. Sen takia lajia viljellään laajalti Kiinassa, Japanissa ja myös Etelä-Euroopassa. Valkomulperin hedelmät ovat aluksi valkoisia, mutta tummuvat kypsyttyään punaisiksi, makeiksi marjoiksi. Puun lehtien yläpinta on vaaleanvihreä, sileä ja vaihtelevasti kiiltävä. Lehtien alapinnalla varsinkin lehtisuonissa on karvoja.

Näin tutkittiin

Geenit ja neurohormonaalinen järjestelmä ohjaavat kehomme painoa. Valkoisesta mulperipuun lehdestä valmistetun uutteen on havaittu vähentävän ruuan niin sanottua glykeemistä indeksiä.

Italialaistutkimukseen osallistui 46 ylipainoista henkilöä, joista 40 oli naisia, 6 miehiä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, ja kumpikin ryhmä noudatti kolmen kuukauden ajan niukkaa, vain 1300 kcal ruokavaliota vuorokaudessa. Toinen ryhmistä sai sen lisäksi päivittäin 2400 mg valkoisen mulperipuun lehtiuutetta, kun toiselle ryhmälle annettiin lumevalmistetta eli plaseboa.

Kumpaakin ryhmää seurattiin kuukauden välein 30, 60 ja 90 päivän jälkeen. Määräaikaistarkastuksissa ja lopputarkastuksessa testiryhmäläiset punnittiin ja heiltä mitattiin sekä vyötärön kaikilta että reiden ympärys vain naisilta. Jokaiselta otettiin myös keskeiset veriarvot.

Paino putosi

Mulperipuu-uutetta saaneessa ryhmässä kolmen kuukauden painonpudotus oli keskimäärin yhdeksän kiloa, mikä vastaa noin kymmentä prosenttia testiryhmäläisten alkupainosta. Se oli huomattavasti enemmän kuin plaseboryhmässä. Tämän lisäksi plasman insuliini- ja glukoositasot olivat tässä ryhmässä kolmen kuukauden kuurin jälkeen selvästi alhaisemmat kuin tutkimuksen alussa.

Lumeryhmään kuului 20 naista. He noudattivat vähäkalorista ruokavaliota eivätkä he saaneet mulperipuu-uutetta. Tässä ryhmässä painonpudotus oli keskimäärin vain 3,2 kiloa, mikä vastaa noin kolmea prosenttia tutkittavien alkupainosta. Tässäkin ryhmässä plasman insuliini- ja glukoositasot laskivat lähtötilanteeseen verrattuna, mutta eivät kuitenkaan läheskään yhtä paljon kuin mulperipuu-uutetta saaneessa ryhmässä.

Vyötärön ja reiden ympärysmitat pienenivät kaikilla osallistujilla ja luonnollisesti kaikkein eniten niillä, jotka onnistuivat pudottamaan painoaan eniten.

Lopputulokset

Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että valkoinen mulperipuu-uute toimi luotettavana liitännäishoitona ylipainoisten tai liikalihavien potilaiden hoidossa.

Painonpudotus oli tutkimusryhmässä peräti kolme kertaa suurempi kuin plaseboryhmän jäsenillä, joita hoidettiin vain vähäkalorisella ruokavaliolla ja lumevalmisteella. Myös insuliinitasot olivat varsinaisessa tutkimusryhmässä kolmen kuukauden jälkeen huomattavasti alhaisemmat kuin lumeryhmässä.

Mulperipuu-uutetta saaneilla koehenkilöillä ei havaittu muita ei-toivottuja sivuvaikutuksia kuin lievää turvotusta paksusuolessa. Tämä hiukan epämiellyttävä ilmiö on kuitenkin vaikutuksiltaan hyödyllinen, koska se johtaa lyhytketjuisten rasvahappojen vapautumiseen, jolla tunnetusti on paksusuolen syöpää ennaltaehkäisevä vaikutus.

Teksti Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 12-14

 

Teksti:New Nordic
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, painonpudotus, lihavuus, mulperipuu, valkomulperi

Kommentit

Oma kommentti