Nopeasta painonpudotuksesta tuli pysyvä

Terveys-Hymy kirjoitti 5/2013 porvoolaisesta Toldboys-nimisestä seniorijääkiekkojoukkueesta, joka päätti ottaa itseään niskasta ja pudottaa painoaan. – Porukan paino oli pudonnut keskimäärin kahdeksan kiloa. Siitä innostuneena pudotin vielä 10 kiloa, Pekka Allinen kertoo.

Pekka ”Pekkis” Allisen, 57, käyntikortissa lukee nykyään Resort Manager, Tahko Spa Hotel, mikä käytännössä tarkoittaa operatiivista eli liiketoiminnasta vastaavaa johtajaa. Hän on ollut tässä tehtävässä nyt vajaan vuoden.

Pekkis itse asustaa käytännössä Tahkovuoressa. Hänen avopuolisonsa puolestaan asuu Porvoossa, missä hän toimii Skanskan asiakasvastaavana. Pekkiksellä on edellisestä liitostaan kolme lasta, kaksi parikymppistä tytärtä ja yksi kymmenvuotias nuori neiti.

– Toldboysien projekti alkoi helmikuun alussa 2013 ja sitä veti Jenni Levävaara. Se oli liitännäinen Rakas, sinusta on tullut pullukka -televisio-ohjelman kanssa. Juttu toteutettiin yhteistyössä Mezinan Konjak-nimisen glukomannakuituvalmisteen kanssa.

Kun kuuri oli kolmen kuukauden kuluttua ohi, keskimääräinen pudotus oli 8,2 kiloa per äijä. Pekka itse oli tasan keskiarvossa.

– Olin opetellut uudet ruokailutottumukset, joten jätin siinä vaiheessa hyvään alkuun auttaneet Konjak-tabletit pois ja pudotin seuraavan neljän kuukauden aikana vielä 10 kiloa. Jatkoin uudistuneella elämäntyylillä ja ruokavaliolla, tämän vuoden syyskuun ensimmäisenä painoin tasan saman verran. Painon pudotuksesta oli siis tullut pysyvä.

Pysyviä tuloksia

Jokainen laihduttaja tietää, ettei laihduttaminen sinänsä ole kovin vaikeaa, mutta saavutetun tuloksen pysyminen on aivan eri juttu.

– Mitään sokeripitoista en ole syönyt neljään ja puoleen vuoteen, mutta varsinainen ruokavaliomuutos oli siinä, että jätin niin sanotut huonot hiilihydraatit pois – eli siis riisi, pasta, peruna ja valkoinen vilja. Sen lisäksi syön lihaa, kalaa, kanaa ja myös kasviksia erittäin runsaasti, sekä kylminä että lämpiminä. Kliseisesti sanottuna lautasella on puolet kasviksia.

Liikuntaa Pekkis ei ole lisännyt, sillä se ei ole oikein mahdollista. Hän nimittäin harrastaa sitä jo nyt kuutena päivänä viikossa ja vähintään tunnin kerrallaan.

– Siinä mielessä liikkumiseni on kuitenkin monipuolistunut, että mukaan on tullut myös saliharjoittelu, jonka aikana harjoitan pitkäkestoista lihaskuntoa. Voimahankinta ei enää tässä iässä tule kyseeseen. Edelleen pari kertaa viikossa pelaan myös jääkiekkoa.

Suklaalevy kerralla

Pekkis on 178 cm pitkä ja painoi pahimmillaan 108 kiloa. Hänen heikkoutensa olivat kaikki makeat.

– Saatoin vetää Fazerin sinisen kerralla. Alkoholiakin kului, mutta käytän sitä kohtuudella edelleen, vain väkevien viinojen osuutta olen vähentänyt erittäin voimakkaasti. Käyn joka ilta saunassa ja juon siinä yhteydessä vähintään yhden pullon olutta. Nestemäinen konjakki on jäänyt hyvin vähiin niin kuin kaikki muutkin terävät juomat.

Vaikka Pekkis ei ole käyttänyt Konjak-tabletteja toukokuun 2013 jälkeen, hän antaa tuotteelle varauksettoman tunnustuksen.

– Sen ansio prosessin käynnistämisessä on suuri. Se täyttää vatsan niin ettei jaksa syödä ollenkaan sellaisia määriä kuin ennen, annoskoko on pienentynyt. Laitan kerralla lautaselle sen minkä aion syödä enkä hae lisää.

Kun mies laihtuu vain runsaassa puolessa vuodessa 18 kiloa, se merkitsee vaatekaapin menemistä uusiksi.

– Sehän tässä hiukan harmittaakin, hän naurahtaa.

– Minulla on nelisenkymmentä käyttämätöntä pukua kaapissa. Jos joku keksii niille hyvää käyttöä niin saa tulla hakemaan pois.

Hallitse himosi

Laihtuminen tuntuu vaatekaapin ohella myös terveydentilassa.

– Koska painon pudotus oli niin nopea, firman lääkäri passitti minut verikokeisiin. Hän soitti viikon kuluttua ja totesi, että olen verikokeiden perusteella paremmassa kunnossa kuin keskimäärin kolmekymppinen suomalainen mies. Nukun nykyään paljon paremmin, jaksan paljon enemmän ja  vireystila on valtavan paljon parempi kuin ennen.

Nyt Pekkis osaa hallita jo stressinkin, mutta aikaisemmin se ei aina onnistunut.

– Paksusuoli paukahti stressin takia vuonna 1998. Siitä jouduttiin leikkaamaan puoli metriä. Tilanne oli vakava, mutta olen selvinnyt siitä mainiosti. Olen oppinut ottamaan asioita oikein, mutta sanotaan silti niin, ettei minulla ole työelämää vaan minulla on elämää työssä, hän viisastelee.

– Osaan nyt kuitenkin tasapainottaa asiat työpanoksen ja vapaa-ajan suhteen siten. Joskus kuitenkin tulee illanistujaisia asiakkaiden kanssa, mutta aika hyvin silti pysyy järki päässä työn ja niin sanotun vapaa-ajan välillä.

Pekalla on asiaa myös kaikille uusille laihdutusta suunnitteleville.

– On kaksi sanaa, joita haluan painottaa: itsekuri ja kärsivällisyys.

Apropoo, itsekurista puheen ollen, eikö Pekkis Allisen tee mieli enää koskaan makeaa?

– No tekee niin ihan helvetisti! Mutta täytyy vaan hallita himonsa. Eikös juuri äsken ollut puhetta itsekurista?

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anne Anttila ja Pekka Allisen kotialbumi

Terveys-Hymy 11-14

Teksti:Mezina
Avainsanat: laihdutus, ruokavalio, painonpudotus

Kommentit

Oma kommentti