Satulatuoli vei Ranen selkävaivat

Rauno KorpiKoko kansan tuntema Tapparan mies Rauno ”Rane” Korpi ehti kärsiä vuosia lannerangan ja alaselän säryistä. Lääkärit harkitsivat jo jäykistämisleikkausta. – Sitä ei ainakaan toistaiseksi ole tarvittu, Rane toteaa tyytyväisenä.

Tamperelaisen Rauno ”Rane” Korven ansiolista on pitkä kuin puhelinluettelo. Hän on toiminut Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana ja sen lisäksi valmentanut naisten sekä nuorten maajoukkueita. Kaikkiaan Ranella on SM-liigasta valmentajana neljä kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi. Tapparan lisäksi hän on ehtinyt valme

ntaa myös Turun Tovereita, itävaltalaista Klagenfurtia ja sveitsiläistä Zugia.

Rane onkin saanut lukuisia tunnustuksia valmennusvuosistaan, mutta tätä nykyä häntä ei enää saa jääkiekkovalmentajan hommiin. Titteli on edelleen valmentaja, mutta oikea termi on yritysvalmentaja. Oma firma on nimeltään Korpi Power.

– Olen ollut jääkiekosta poissa jo pitempään, mutta nyt olen taas mukana SM-liigavalmentajille suunnatussa mentaalivalmennuksen ohjelmassa. Se on nykyään ainoa yhteyteni liigavalmentajiiin ja jääkiekkoon, mutta toki käyn Tampereella katsomassa Tapparan ja joskus Ilveksenkin pelejä.

Rane vakuuttaa, ettei hän enää palaa valmennusaitioon, vaikka joku huippujoukkue kyselisi ja heiluttelisi isoa taalanippua.

– En usko, että niin tulee tapahtumaan. Minulla oli 30 vuoden putki ammattivalmentajana, ja tänä aikana tuli poltettua kynttilää molemmista päistä.

Ranea työllistävätkin isot firmat Nokiasta lähtien – mutta myös perheyritykset ja pienemmät yritykset. Kunnallisella ja valtiohallinnon puolella kyse on useimmiten juuri työhyvinvoinnista.

Rane täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Mitään vakituista lääkitystä hänellä ei ole, mutta särkylääkkeitä on kyllä kulunut, kiitos kiukuttelevan selän.

– Minulla on liikunnanopettajan koulutus, joten teoriassa mulla pitäisi olla hyvä käsitys siitä, kuinka ihminen voisi olla terve. Valitettavasti olen vain itse ajanut monesta suunnasta ylikierroksilla, vuosikausia ja ilman lomia. Viimeiset viisi vuotta olen kamppaillut tukirangan ja selän kanssa. Yritin kuntouttaa selkääni kaikenlaisilla itse tuntemillani keinoilla kuten painonnostoharjoituksilla, mutta ei niistä ollut apua.

Ranen selkää myös tutkittiin. Lannerangan neljän alimman nikaman välilevyjen havaittiin madaltuneen huomattavasti ja löytyipä sieltä muutama vuosi sitten hankala pullistumakin. Lääkärit suunnittelivat tosissaan neljän nikaman luudutus- tai jäykistämisleikkausta.

– Minulla on Tampereen keskussairaalassa aivan erinomainen lääkäri Kimmo Vihtonen. Tämän vuoden helmikuun ensimmäinen päivä päätettiin luudutusleikkauksesta. Menin sinne aika lailla epäilevin ajatuksin. Kimmo antoi kuitenkin vielä mahdollisuuden jatkaa vanhaan malliin, sillä selässä ei kuluneen vuoden aikana ollut tapahtunut merkittävää heikkenemistä, ei oireiden eikä rakenteiden osalta, joten operaatioon ei ryhdytty.

– Kimmo neuvoi minulle fysioterapeutti Päivi Kolun, jonka luona olen käynyt muutamia kertoja. Hän on tehnyt testejä ja antanut erikoisia selkäharjoitteita, mutta tarinan toinen puoli on kyllä se, että valaistuminen on tullut istuma-asennon kautta. Jouduin työssäni istumaan paljon ja ajan autoa vuosittain 40 000 km.

Avainasemassa koko jutussa onkin puolitoista vuotta sitten hankittu Salli-satulatuoli, joka on helpottanut Ranen selkävaivoja aivan ratkaisevasti. Rane oli käymässä Kuopion lähellä Rautalammilla sijaitsevilla Sallin tehtailla ja kiinnostui erikoisen näköisistä tuoleista. Hän hankki samalla kerralla itselleen kaksiosaisen eli keskiraolla ja liikejoustimella varustetun satulatuolin ja päätti kokeilla.

– Tehtaan alueella näkyi olevan hevosia ja totta kai aloin pohtia, olisiko idea satulatuolista kehittynyt hevosmaailman kautta. Koko juttu menee omalta osaltani huumoriksi sikäli, että ainoa eläin, jolla olen ikinä ratsastanut, on kameli. En ole ikinä ollut hevosen selässä. Kamelilla olen ratsastanut joskus Tapparan reissulla Afrikassa!

Salli toikin yllättäen valtavan helpotuksen jo muutaman päivän aikana.

– Säryt vähenivät ja mielestäni ryhtikin oikeni, koska alaselkä totteli paremmin. Tunsin vain kropassani, että nyt on kyse jonkinlaisesta harjoittelusta ja sen toistamisesta, ja uusi asento pysäytti ihan varmasti selän heikkenemisen.

Jäljelle jäi kuitenkin vielä kaksi ongelmakohtaa.

Rauno Korpi sai testattavakseen autoon tarkoitetun Driver-koeversion.– Pitkälliset istunnot autossa sekä luentopaikkojen tuolit, jotka ovat viime vuosituhannelta ja hyvin hankalia istua. Niissä menee helposti etukyssään. Onneksi olen nyt saanut Sallin tehtailta kokeiltavaksi autoon tarkoitetun Driver-koeversion ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Se on ikään kuin lisätuoli ja laitetaan autoon normaalipenkin päälle. Mistä muuten johtuu, ettei ole olemassa yhtään automerkkiä, jossa olisi selän ergonomian kannalta kunnolliset istuimet?

Rauno Korpi sanoo, että selän tilanne on tällä hetkellä suorastaan yllättävän paljon parempi kuin aikaisemmin. Hän ei ole pitkiin aikoihin syönyt särkylääkkeitä ja tätä menoa hänestä tuntuu, ettei selän jäykistysleikkausta tarvita. Myös Ranen lääkärit suhtautuvat satulatuoliin myönteisesti, ja aika moni lääkäri- ja hammaslääkäri on itsekin siirtynyt Salliin.

Rane näkee satulatuolilla markkinoita myös aktiiviurheilijoiden puolella.

– Urheilijoilla on usein kova kilpailu palautumisen nopeudesta ja sen tehostamisesta. Jos sitten vielä rinnan urheilun kanssa opiskelee paljon ja istuu autossa harjoitus- ja kilpailumatkoilla, kaikki se on poissa palautumisesta, kun istutaan kehnoissa tuoleissa ja reisien verenkierto on huono. Jos urheilijalla on selkäongelmia, koko kroppa on silloin aika lailla sökö, koska kaikki voima lähtee kuitenkin lantion tienoilta.

Salli-satulatuolien suurin merkitys on Ranen mukaan selkäsairauksien ennaltaehkäisyssä, eikä pelkästään jo syntyneiden selkäoireiden taltuttamisessa.

– Uskaltaisin rinnastaa asian tasavallan pyrkimyksiin lopettaa tupakointi lakiteitse – istuminen pitäisi kansanterveydellisistä syistä kieltää viime vuosisadan tuoleilla, kun kerran satulatuoli on keksitty, koeteltu ja tosi hyödylliseksi havaittu.

Tarkempia tietoja Rane Korven käyttämistä Salli-satulatuoleista on www.salli.com -nettisivuilla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Tommi Taipale

Terveys-Hymy 11-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: satulatuoli, selkä, selkävaiva

Kommentit

Oma kommentti