Sydämen ja verenkierron terveydeksi

Sydämen ja verenkierron terveydeksiSydämen ja verisuoniston hyvinvointia voi ylläpitää luonnollisella tavalla. Pycnogenol, ubikinoni, D-vitamiini ja kalium ovat ainesosia, joiden terveysvaikutukset on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Nyt kaikkia näitä on saatavana yhdessä ja samassa valmisteessa.

On olemassa viisi hyväksi koettua tapaa kohentaa sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Niistä ensimmäinen on verisuonten kalkkeutumisen ehkäiseminen. Ahtautuminen alkaa siten, että verisuonten seinämiin kertyy plakkikerrostumia. Ne sisältävät kolesterolia ja haitallisia rasvoja. Plakkikerrostuma aiheuttaa vähitellen verisuonten ahtautumisen, jonka seurauksena verenkierto vaikeutuu.

Toinen tärkeä tekijä on verenpaineen pitäminen terveellisellä tasolla. Kohonnut verenpaine eli hypertensio voi aiheutua monista eri syistä. Plakkien ahtauttamat eli kalkkeutuneet suonet ovat yksi yleisimmistä syistä, mutta myös perintötekijät voivat edistää kalkkeutumistaipumusta.

Kolmas kulmakivi on stressin välttäminen. Kun ihminen stressaantuu joko fyysisesti tai psyykkisesti, hänen verenpaineensa nousee ja koko verenkiertoelimistö joutuu koville. Fyysinen työ ja liikunta auttavat verenkiertojärjestelmää pysymään kunnossa, kun taas henkisen puolen stressi heikentää sitä.

Neljäs oleellinen tekijä on terveelliset ruokailutavat. Lautaselle on syytä poimia vain sydämelle ja verenkiertoelimistölle sopivaa, terveellistä ravintoa. Sellaisia ovat vihannekset, marjat, hedelmät, kokojyvätuotteet, kuidut ja erityisesti rasvaiset, runsaasti omega-3-rasvahappoa sisältävät kalat.

Viides ja viimeinen momentti sydämen ja verenkiertoelimistön kunnossa pitämiseksi on säännöllinen liikunta. Kenenkään ei silti tarvitse ruveta maratoonariksi tai ultramatkojen juoksijaksi, jotta liikunnasta olisi hyötyä, sillä jo vähäinenkin liikunta on avuksi. Riittää mainosti, jos pari kertaa viikossa tekee pitkän pyörälenkin, hölkän tai käy pelaamassa vaikkapa tennistä. Hissin sijasta kannattaa käyttää portaita ja kävelyä on syytä harrastaa aina kun se on mahdollista.

Kolme perusainetta

Terveys-Hymy on jo aiemmin kirjoittanut Pharma Nordin Bio-Paine -nimisestä valmisteesta, joka sisältää pycnogenolia, ubikinonia ja D-vitamiinia. Nyt siihen on lisätty kalium-tabletteja, otettavaksi yhtäaikaa kapseleiden kanssa päivittäin.

Ranskalaisen rannikkomännyn kuoresta valmistettava pycnogenol sisältää bologisesti aktiivisia aineita, jotka lisäävät typpioksidin tuotantoa verisuonten seinämissä. Typpioksidi on tärkeää verisuonten ihanteelliselle toiminnalle. Pycnogenolin on osoitettu tukevan verisuonten terveyttä.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on korvaamaton aine energiatuotannossamme. Sen määrä alkaa  vähetä elimistöstä jo parinkymmenen vuoden korvilla, 40-vuotiaalla sen lasku voi olla jo 30 prosenttia ja kahdeksankympisellä peräti 70 prosenttia. On siis hyvä syy käyttää ubikinonia ravintolisänä, sillä jaksamisen ohella sen on elintärkeä myös sydämen ja verisuoniston terveydelle. Ubikinoni on myös tärkeä antioksidantti, joka estää kolesterolia hapettumasta haitalliseen muotoon.

D-vitamiinin eduista tulee uusia tutkimuksia lähes päivittäin. Sen saanti ravinnosta ja ravintolisistä on Suomessa erityisen tärkeää ympäri vuoden, koska talvikausi on pitkä eikä aurinko tarjoa  pimeänä aikana apuaan. Korkean D-vitamiinitason ja hyvän verenpaineen välillä on havaittu tutkimuksissa selvä yhteys.

Entä sitten Bio-Paine + Kalium -valmisteen uusin tulokas, kalium? Mitä me siitä tiedämme ja miksi se on meille tärkeä?

Kaliumia kehiin

Kaliumia saadaan muun muassa banaaneista, avokadoista ja soijasta, mutta suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät kaliumin lähteet ovat kuitenkin nestemäiset maitovalmisteet, peruna ja kahvi. Normaalisti riittävä kaliumin saanti onnistuu syömällä runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Kaliumin saantia voi myös lisätä rajoittamalla tavallisen suolan käyttöä ja käyttämällä sen sijaan mineraalisuolaa, joka sisältää 14–34 prosenttia kaliumia.

Kalium on kivennäisaine, jota tarvitaan tukemaan lihasten ja hermoston normaalia toimintaa. Se on erittäin tärkeää, kun halutaan ylläpitävää normaalia ja tervettä verenpainetta. Kaliumin tarve vaihtelee, ja se on elimistössä natriumin vastavaikuttaja. Se osallistuu laajasti elimistön elektolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön happo-emästasapainoa ja osmoosia. Se säätelee myös sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä. Sydämelle on tärkeää, että elimistön kaliumtasapaino on kunnossa – silloin se takaa normaalin sykkeen.

Kalium voi vaikuttaa verenpaineeseen monella eri mekanismilla. On todisteita siitä, että kaliumin saannin lisääminen voi alentaa kohonnutta verenpainetta erityisesti silloin, jos natriumin saanti on ollut runsasta. Matalia kaliumarvoja tavataan ripulin ja oksentelun yhteydessä, pitkäaikaisen ummetuslääkkeen käyttäjillä sekä B12-vitamiinin puutoksen yhteydessä.

Kaliumin puutos liittyy yleisimmin nestettä poistavien lääkkeiden eli diureettien käyttöön, sillä diureetit poistavat veden mukana elimistöstä myös kaliumia. Kaliumin puutteen aiheuttamat oireet ovat yleensä väsymys, lihasheikkous, turvotus, ummetus ja munuaisten toimintahäiriöt. Kaikkein vakavampia kaliumin puutosoireita ovat sydämen rytmihäiriöt.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Skoy

Terveys-Hymy 1-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, kalium, liikunta, pycnogenoli, ruokailutapa, stressi, sydän, ubikinoni, verenkierto, verenpaine, verisuonten kalkkeutuminen

Kommentit

Oma kommentti