Uusia keinoja unettomuuteen

Uusia keinoja unettomuuteenJokainen tietää, kuinka elämä menee päälaelleen, jos uni ei tule. Jos unettomuus jatkuu pitempään, voidaan tarvita apua. –  Onneksi on olemassa myös pehmeitä keinoja, uniterapeutti Susan Pihl sanoo.

Erikoislaboratoriohoitaja ja uniterapeutti Susan Pihl työskentelee Helsingin uniklinikalla ja Uniliitossa. Uniklinikka on Helsingin Kannelmäessä toimiva yksityinen hoitolaitos, jonka johdossa on tunnettu unitutkija Markku Partinen. Susan Pihl on tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä jo pian 30 vuotta.

– Meille tulee ihan minkälaisia unihäiriöitä tahansa, Pihl kertoo.

– Naisia ja miehiä on yhtä paljon, ja mukana on hyvin nuoria kuin iäkkäitäkin. Unihäiriöt ovat viime vuosina lisääntyneet, mutta toisaalta myös tietoisuus niistä on lisääntynyt. Kaikkein tyypillisin unihäiriötyyppi on unettomuus, johon vaikuttavat stressi, ylikuormitus sekä työn ja vapaa-ajan sekoittuminen. Ihmisillä ei enää ole elämässään selvää rytmitystä.

Uniterapeutti myöntää itsekin joskus kärsineensä unettomuudesta, joskin hän tällä hetkellä sanoo nukkuvansa hyvin ja ilman apuvälineitä.

– Otan ulkoisesti levitettävää magnesiumsuihketta, jos ongelmia tulee, ja olen toisinaan käyttänyt menestyksellä myös melatoniinia. Vuorokausirytmini tahtoo mennä sekaisin pimeänä vuodenaikana ja erityisesti joulunpyhien aikoihin, mutta melatoniini on hyvä apu silloin, kun rytmi alkaa karata.

Lääkkeet tilapäisiä

Susan PihlVarsinaisiin uni- ja nukahtamislääkkeisiin Pihlillä on melko jyrkkä kanta.

– Ne on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, sillä niihin jää hyvin helposti koukkuun. Tosin on joukko ihmisiä, jotka hyötyvät siitä, että he ottavat vaikka vaan puolikkaan unilääkettä joka ilta – ja näin he ovat tehneet varmaan 20 vuotta.

Ongelmia tulee, jos joutuu koko ajan lisäämään annostusta ja vaihtamaan merkkiä. Pitkällä tähtäimellä lääkkeettömät hoidot ja kognitiivinen terapia on kaikkein paras vaihtoehto. Vain itse tehdyillä muutoksilla on tehoa unettomuuden ja unihäiriöiden hoidossa.

– Nukahtamislääke on vain lainaa. Se antaa unen tunteen, mutta unen laatu ei ole tyydyttävä eivätkä ihmiset koe itseään sen jälkeen virkistyneiksi. Koko ajan odotellaan parempia lääkkeitä, jotta unen rytmi säilyisi ja että voisi nukkua paremmin, mutta niitä ei ole vielä markkinoilla.

Aina myös on tutkittava hyvin tarkkaan, onko unettomuuden taustalla jokin muu syy, joka pitää hoitaa ensiksi kuntoon. Taustalla voi olla jokin sairaus, lääkitys, unenaikaiset raajojen liikehäiriöt, hengityshäiriöt tai jokin muu unihäiriö, joka voi valvottaa. 

On myös koko joukko uusia, pehmeitä keinoja, joilla nukkumattia voidaan houkutella. Yksi niistä on tietoinen läsnäolo, joka vaatii tiettyjä harjoituksia.

Univahaa, rentoutusvahaa…

Susan Pihl käyttää hoidoissaan myös aivan uusia keinoja kuten Mohdoh uni- ja rentoutusvahaa sekä BetterYoun  Zechstein Inside suihkemuotoista magnesiumia.

– Kyseessä on tietysti vain yksi osa meidän hoitokeinoistamme, hän täsmentää.

– Mutta ne kulkevat siinä osana. Kyseessä ovat aromaterapeuttiset vahat eli ne on käsitelty tietyillä luonnonmukaisilla eteerisillä öljyillä. Pääasiallinen aine niissä on laventeli, joka tunnetaan unta ja rentoutta tuottavana yrttinä.

Vahan käyttöohje on hyvin yllättävä, sillä sitä puristellaan ja pyöritellään käsissä 5-10 minuuttia ennen nukkumaan menoa, jolloin öljy pääsee imeytymään käsien ja hengitysteiden kautta

– Kyseessä on leikkimielinen juttu, mutta totta siinä on ainakin toinen puoli, Susan Pihl vakuuttaa.

– Ideana on, että ihminen pysähtyy pelkästään tekemään yhtä asiaa eli havainnoimaan vahaa ja pyörittelemään sitä käsissään. Se rentouttaa elimistöä, ja siinä tavallaan toteutetaan tietynlaista läsnäoloa koko ajan. Kun keskittyy vahaan ja sen tuoksuihin, se vie ajatukset pois muista asioista.

Monet synnyttämään menevät äidit käyttävät rentouttavaa vahaa, sillä se rauhoittaa hermostoa. Aidot tuoksut ja aromaterapia ovat kautta aikojen olleet merkittävä hoitomuoto. Mohdoh univaha ja rentoutusvaha on palkittu Englannissa parina vuotena parhaaksi tuotteeksi luonnonmukaisessa non-food sarjassa.

Entäpä magnesiumsuihke?

Susan Pihlillä on käytössään myös toinen unihäiriöihin tarkoitettu uutuusvalmiste, ulkoisesti levitettävä magnesium-unisuihke.

– Se on aika mielenkiintoinen juttu, sillä ulkoisesti levitettävä magnesiumsuihke imeytyy tutkimusten mukaan elimistöön paremmin ihon kuin suun kautta. Magnesiumsuihke auttaa esimerkiksi levottomista jaloista kärsiviä ja niitä joilla on suonenvetoja ja lihaskramppeja. Olen kuullut, että myös monet unettomuudesta kärsivät ovat saaneet siitä apua. Magnesiumsuihke tunnetusti rentouttaa lihaksia ja rauhoittaa hermostoa. Erityisesti se tehoaa niihin, joilla on magnesiumin puutetta, ja heitähän Suomessa riittää.

Susan Pihl pitää magnesiumsuihkeen ideaa oikein hyvänä.

– Se on öljymäistä, mutta erittäin hyvin imeytyvää ja mukana on myös eteerisiä öljyjä, esimerkiksi kamomillaa, joka on rauhoittava öljy. Magnesiumsuihketta löytyy myös ilman eteerisiä öljyjä. Unen päästä voi saada kiinni, kun tekee joka ilta itselleen magnesiumilla voitelusta jonkinlaisen rutiinin. Mohdoh vahoja ja magnesiumsuihketta voi käyttää tietysti myös samanaikaisesti, teho sen kun paranee.

Eräs Susanin tenniskaveri osti miehelleen joululahjaksi unimagnesiumia. Mies kuulemma nukkui hyvin huonosti eikä uskonut enää mihinkään apukeinoon, mutta kun hän alkoi sivellä magnesiumöljyä reisiin joka ilta, hän on sen jälkeen nukkunut paremmin kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen.

– Olen kuullut samanlaisia tarinoita myös monilta potilailtani.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 3-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: magnesiumsuihke, melatoniini, unettomuus, unihäiriö, unilääke

Kommentit

Oma kommentti