Vakavia uniongelmia joka viidennellä

nukkuva_nainen_th_by_ari_heinonen_kuvaryhmäTyöasiat ja stressi valvottavat monia. Kun unen määrä jää liian pieneksi, sen huomaa helposti päivittäisessä tekemisessä. Joka viides suomalainen aikuinen kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Riittävä unen saanti on tärkeää, sillä unen terveysvaikutukset ovat merkittävät.

– Univajeella on selvä yhteys mielialaan sekä masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin. Myös työnteon teho kärsii, kun väsyneenä työskentely käy entistä hankalammaksi: keskittyminen, uuden oppiminen sekä päätöksentekoa ja päättelykykyä edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia, sanoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää.

Kymmenen vuotta unta tutkineen ja työkseen unihäiriöpotilaita hoitavan Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan unen puute on yhteydessä useisiin sairauksiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Mikäli ihminen ei nuku riittävästi tai uni ei ole laadukasta, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa, vastustuskyky laskee ja stressimekanismit aktivoituvat. Lisäksi univajeella on aineenvaihdunnallisia vaikutuksia, jolloin ruokahalu muuttuu ja riski ylipainoon sekä diabetekseen lisääntyy merkittävästi, Tuomilehto luettelee.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: unettomuus, unihäiriö, uniongelma, univaje

Kommentit

Oma kommentti