Välilevyn pullistuma ei enää vaivaa!

Mikko PirinenKun kipu oli kovimmillaan, Mikko Pirisellä meni päivässä kahdeksan kovaa kipulääkettä. – Mutta nyt pitää ihan miettiä, koska viimeksi olen joutunut ottamaan särkylääkettä selkäni takia.

Laukaassa asuva Mikko Pirinen, 62, jäi kuusikymppisenä työeläkkeelle Vihtavuoren tehtaiden palveluksesta. Hän ajoi trukkia yli 30 vuotta, satoi tai paistoi. Istumatyö kylmissä ja viimaisissa talvioloissa jätti myös jälkensä. Mikko arvelee, että trukin tärinät ovat pitkälti hänen selkävaivojensa takana.

– Olen harrastanut kuntoliikuntaa yli 40 vuotta tunnollisesti ja pitänyt itseni hyvässä iskussa, hän kertoo.

– Ihan sen ansiosta pystyin tekemään vaivoistani huolimatta täyttä työpäivää. Harrastuksiini kuului sivutoiminen palokuntatyö, jota tuli tehtyä yli 30 vuotta. Lopetin nämä hommat 57-vuotiaana. Kuntoilun ansiosta täytin silloin palokunnan savusukellusvaatimukset kovissakin tehtävissä.

Mikko tunsi olevansa täysin terve mies, kunnes selkä alkoi viime vuosikymmenen puolivälissä reistailla.

– Selkä muuttui hetki hetkeltä tuskallisemmaksi, ja vuodet 2005–06 olivat todella vaikeita. Jouduin kerrankin keskellä yötä keskussairaalaan kipuhoitoon ja välillä vietiin terveyskeskukseen paareilla, kun ei päässyt edes vessaan. Kovia särkylääkkeitä kului runsaasti. Alaselkä oli kokonaan jumissa.

Kaikkein pahimmat vaivat ilmaantuivat kävellessä, mutta istuminenkin rasitti. Makuulta löytyi sentään parempi asento, ja kipulääkkeet rauhoittivat osaltaan tilannetta. Nukuttua Mikko sai lääkkeiden ansiosta.

Edessä oli leikkaus

Mikko haki apua sieltä ja täältä, ja yhden kerran hän kävi kansanparantajankin luona. Koko lailla kiukkuisesti Mikko painottaakin lääketieteellisen koulutuksen saaneiden ammattiauttajien osaamista ja kokemusta.

– Hermoratahieroja Reijo Mattilan asiakkaana olin useasti. Reijon kautta sain todisteita tämän alan ammattitaidosta, tietoa selän rakenteesta ja hoidosta. Pidän sitä korkeatasoisena.

Lopulta mikään ei enää auttanut, ja Mikon selän välilevyn tyrä leikattiin joulukuussa 2006. Näin mentiin nelisen vuotta, kunnes selkävaivat alkoivat jälleen kesällä 2010. Kyseessä oli sama kohta kuin ennenkin. Taas selkään sattui kävellessä ja istuessa.

Mikko ei itsekään osaa sanoa, mikä sai vaivan uusiutumaan, mutta hän myöntää nöyrästi, että innokas voimaharjoittelu saattoi vaikuttaa asiaan. Joka tapauksessa suurikokoinen välilevyn pullistuma oli täyttä totta taas kerran, ja kyseessä oli aivan sama väli kuin neljä vuotta aiemmin. Olisiko taas edessä leikkaus?

– Kävin sekä magneettikuvassa että vielä erikseen ortopedillä, ja rupesin käymään myös kotipaikkakunnallani Laukassa fysikaalisia hoitoja antavan Päivi Lemisen luona. Hänen vastaanottonsa oli lähellä ja hän osasi asiansa. Hän käsitteli selkääni ja noudatin tunnontarkasti hänen antamiaan ohjeita.

Magnesiumöljy mukaan

Mikko Pirinen oli jo vuonna 2005 poikennut ensimmäisen kerran Reijo Mattilan luona. Mattila on hermoratahieroja ja kouluttaja sekä ortopedinen osteopaatti. Nyt Mikko oli uudestaan yhteydessä Mattilaan ja sai kuulla uudenlaisesta valmisteesta, keholle hierottavasta magnesiumöljystä, jolla monet olivat saaneet kiputilojaan vähenemään. Mikko oli valmis kokeilemaan.

– Sitä ruvettiin voitelemaan selkärankaan koko matkalta joka ilta ennen nukkumaan menoa. Se rupesikin auttamaan, mutta samalla kun päätettiin ettei uutta leikkausta toteuteta, aloin harrastaa varovaisesti sauvakävelyä ja maastokävelyä. Pikku hiljaa matkat pitenivät.

Mikko vakuuttaa, että tällä hetkellä hän on täysin kivuton. Kun tätä juttua tehtiin, hän oli juuri palannut metsästä kahden tunnin sauvakävelylenkiltä, ja jyrkätkin rinteet huonolla kelillä onnistuivat täysin kivuttomasti.  Samalla Mikko alkoi purkaa myös särkylääkitystään. Se oli kokonaan ohi jo parissa kuukaudessa.

– Kivut olivat täysin poissa vasta muutaman kuukauden kuluttua, mutta valmisteen tehon huomasi jo paljon aiemmin. Nyt parantuminen on tapahtunut, ja siitä on tullut säästöä myös yhteiskunnalle.

Mikko on käyttänyt magnesiumöljyä runsaan vuoden ja on tyytyväinen. Hän kertoo, että sana sen tehosta on kiirinyt suusta suuhun, ja niinpä monet urheilijat ovat kyselleet siitä.

– En ole koskaan syönyt magnesiumia tabletteina enkä jauheena, joten en rupea väittelemään, mikä valmistemuoto on parempi, mutta ainakin öljy imeytyy ihoon äärettömän nopeasti. Elimistön koko tila tarvitsee tätä ainetta.

Kiitosten aika

Mikko lähettää kauniit kiitokset Jyväskylän keskussairaalan ja Laukaan terveyskeskuksen osaaville henkilökunnille, mutta samaan hengenvetoon hän painottaa myös oman aktiivisen toiminnan osuutta, kun sairaus iskee.

– Kotihoidossa vaimon auttamistoimet olivat suuri tekijä, mitä ei voi koskaan unohtaa. Kädet ristissä saa olla kiitollinen nykyisestä terveydentilasta. Olen kiitollinen, että minua pyydettiin Terveys-Hymyn haastatteluun, sillä näin voin tarjota terveystietoutta kansalaisille omalla tavallani suuren median kautta.

Reijo Mattila muistaa myös hyvin, kuinka heikossa kunnossa Mikko oli loppusyksystä 2010 hakeutuessaan hänen vastaanotolleen.

– Alaselkä oli aivan kipsissä. Se ei liikkunut mihinkään eikä minkäänlaisista venyttelyliikkeistä ollut apua. Särkylääkkeetkään eivät pahemmin enää tehonneet. Olin tuolloin käyttänyt hoidoissani hyvin vähän aikaa magnesiumöljyä enkä osannut luvata sen toimivuutta, mutta kehotin Mikkoa kuitenkin kokeilemaan sitä.

Reijo Mattila painottaa, ettei hän eikä kukaan muukaan voi luvata kenellekään etukäteen, että magnesiumöljy toimii. Särkyjen syitä voi olla monia.

– Magnesium ei ole mikään ihmelääke eikä se poista pullistumaa, mutta se rentouttaa lihaksia ja tekee tilanteen helpommaksi. Monesti kuvitellaan, että pullistuma on vaivojen syy, mutta se on vain seuraus siitä, kun lihaksisto menee kramppiin. Ongelma on yleensä jaloissa, jolloin tulee lantiovirheasento, mikä taas aiheuttaa sen, että selkä liikkuu väärin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Petteri Kivimäki

Terveys-Hymy 3-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: selkä, selkäsärky, välilevyn pullistuma

Kommentit

Oma kommentti