Vanha selkävaiva kiusana

Aaro Löf joutui lapsena auton tönäisemäksi ja on siitä lähtien kärsinyt aika ajoin selkäkivuista. – Viime marraskuussa selkä alkoi taas vihoitella, ja jouduin parina päivänä makaamaan pitkiä aikoja lattialla. Mutta onneksi sitten löytyi parannuskeino.


Aaro Löf, 29, oli kymmenvuotias, kun lähti kaverinsa luota pyöräilemään kotiinsa. Takaa tuli vanhanmallinen Volvo, joka täräytti noin kahdeksaakymppiä Aaron pyörän perään. Hän lensi vauhdilla auton ikkunaan ja loukkasi itsensä pahasti.

– Sen ajan Volvoissa oli vielä vahvennetut ikkunat. Selästä meni pari välilevyä ja muutamia kylkiluita, mutta onneksi ei mitään sen pahempaa. Selkää kuntoutettiin ihan tosissaan, ja sairaalassa tuli maattua aika pitkään. Alkuun en päässyt edes liikkumaan.

Muistoksi jäi välilevyn pullistumia, jotka ovat aika ajoin muistuttaneet itsestään, varsinkin silloin, kun ei ole liikkunut paljon ja on tullut ajetuksi pitkiä matkoja autolla. Istuma-asento on selälle kaikkein pahin.

Aaro on syntynyt Rovaniemellä, mutta hän ilmoittaa kuitenkin, ettei hän ole oikein mistään kotoisin. Väite on helppo uskoa, sillä hänellä on tähän mennessä ollut asuntoja yhtä monta kuin ikävuosia, siis peräti 29!

Hyvinvointi kiinnosti

Poikamiehenä viihtyvä Aaro valmistui aikoinaan kokiksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään kokin hommia. Hän opiskeli vuoden verran kieliä, jonka jälkeen päätyi kaupalliselle alalle, mistä hän sai työnantajan puolesta koulutuksen sekä suoritti myynnin ja johtamisen erikoistutkinnon.

– Olen koko ajan silti kouluttanut itseäni pääasiallisen kiinnostukseni eli hyvinvoinnin parissa. Aloitin ammattimaisen opiskeluni kiinalaisen lääketieteen kautta vuonna 2002. Siitä olen jatkanut matkaani ravinnon pariin ja lopulta keskittynyt psyyken ja sielunmaiseman puolelle suuntautuviin valmennusmenetelmiin.

Tätä nykyä Aaro toimii työnimikkeellä elämänvalmentaja ja käyttää työkaluinaan muun muassa eri terapiamenetelmien ratkaisukeskeisimpiä lähestymistapoja sovellettuna modernimpien valmennustapojen kanssa.

Aaro on myös Elävän ravinnon yhdistyksen puheenjohtaja ja hän on vetänyt ympäri Suomea raakaruokakursseja.

”Maata tulee kierrettyä”

Aiemmin Aaro antoi myös akupunktiohoitoja, kiinalaista tuina-terapiaa ja ravitsemusneuvontaa, mutta ne hän on nyttemmin lopettanut. Joka paikkaan ei ehdi.

– Valmennan ihan tavallisia ihmisiä ja hyvin laidasta laitaan, mitään yksittäistä kohderyhmää ei ole. Tyyppiasiakas voi tulla esimerkiksi parisuhde- tai perhesuhteiden takia tai vain ylittääkseen jonkin haasteen elämässään. Vastaanottoni on Helsingin Hernesaaressa eli ihan oman kotini läheisyydessä.

Ihan vailla ongelmia Aaro itsekään ei ole selvinnyt. Hän onnistui hankkimaan vatsahaavan jo parikymppisenä uraputkensa alussa. 25-vuoden ikään ehdittyään hän oli rakentanut 250 henkeä työllistävän markkinointikoneiston ja tunnustaa, että matkan varrelle on mahtunut myös pahoinvointia. Senkin ansiosta on helpompi ymmärtää myös muiden murheita.

– Maata tulee kierrettyä auttamistyön parissa edelleen ahkeraan tahtiin, noin 70 000 kilometriä vuodessa. Kyllä se selän päälle ottaa, samoin kuin päätetyö ja istuma-asennossa tapahtuvat valmennukset. Olen hoitanut selkääni joogalla ja kevyillä harjoituksilla. Myös mittava ravintolisäarsenaali on käytössä, joten rakennusaineet ovat varmasti kohdillaan.

Älytön viiltävä kipu

Marraskuun loppupuolella Aaron selkä rupesi sanomaan sopimusta irti. Mitään varsinaista syytä tai sykäystä ei ollut, mutta Aaro arvelee loman jälkeisen aktiivisen näyttöpäätteen ääressä istumisen ja pitkien valmennussessioiden jähmettäneen paikkoja. Iltatöinä hän kirjoitti kirjaan ja valmisteli pitkään tänä vuonna julkaisemaansa Täyttä Elämää NYT -online valmennuskurssia, ja tunteja koneella kertyi poikkeuksellisen paljon.

– Aamuvenyttelyjä tehdessäni tuntui yhtäkkiä jonkinlainen hetkellinen löysääminen, mutta sen päätteeksi seurasi aivan älytön viiltävä kipu, joka pakotti minut jäämään lattialle makaamaan. Kipu oli alaselässä, selkärangan ja ristiluun välissä. Pääsin jossakin vaiheessa ylös, mutta voimakas ja liikkumisen estävä kipu oli läsnä monta päivää.

Onneksi apu oli lähellä. Aaro sai tuttavaltaan kuulla Magnesor-nimisestä magnesiumsuihkeesta ja päätti kokeilla sitä. Se kannatti.

– Olen jo työnikin puolesta perehtynyt erilaisiin linimentteihin ja voiteisiin, mutta Magnesorin kaltaista apua kipuun en ole aiemmin löytänyt. Se alkoi helpottaa jo samana päivänä, ja pystyin sen jälkeen aloittamaan joogaharjoitukset ja muun venyttelyn. Se oli todella iso juttu minulle. Ennen Magnesor-suihketta en voinut kuvitellakaan joogaavani, selkä oli niin kipeä.

Pari suihkausta päivässä

Aaro sanoo, että pari suihkausta päivässä riitti pahimpinakin aikoina. Aamulla heti herättyään hän lämmitteli selkää ensin käsillä ja kevyesti liikuttelemalla, jonka jälkeen hän suihkaisi ja hieroi Magnesoria iholle.

– Sen nopea teho yllätti, ja täytyy tunnustaa, että olin alkuun aika skeptinen. Käytän sitä ehdottomasti edelleenkin ja erityisesti silloin, kun lähden johonkin reissuun. Se kulkee nykyään aina mukana. Tuote auttaa akuuteissa tilanteissa tosi hyvin ja nopeasti.

Aaro on vapaa-aikoinaan hyvin liikunnallinen, ja hänen liikuntansa onkin senlaatuista, ettei se totisesti kuullosta selkäsairaan touhulta.

– Työ on elämäntehtäväni, ja sen parissa toimin antaumuksella aamusta iltaan, mutta tykkään myös tosi paljon liikkua eri tavoilla ja haastavasti. Olen viimeisen puolen vuoden ajan tehnyt akrobaattista temppuilutreeniä pihalla. Heitän voltteja ja teen myös taistelupuolen juttuja, joita harrastin nuorempana vuosikausia. Kehoa on mukava haastaa vaikeilla liikkeillä. Nyt ei selkäkään ole esteenä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 3-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: magnesiumsuihke, selkä, selkäkipu, välilevyn pullistuma

Kommentit

Oma kommentti