5 ohjetta hiihtolomaliikenteeseen – sinunkin pitää tietää tämä!

Lähestyvät hiihtolomat tietävät monelle myös automatkailua. Ennen tien päälle lähtöä on Liikenneturvan mukaan tärkeä muistaa viisi seikkaa:

1. Autossa olevat tavarat tulee olla kiinni. Raskaimmat esineet kuormataan ensin ja sijoitetaan pohjimmaiseksi tavaratilan peräosaan takaselkänojaa vasten, jotta auton painopiste pysyy alhaalla. Auton matkustamoon ei saa jättää irtainta tavaraa. Esimerkiksi hattuhyllylle sijoitettu kannettava tietokone voi kolaritilanteessa saada pahaa jälkeä aikaan. Niinikään turvaistuinten kiinnitys on tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtöä ja myös takapenkillä matkustavat koirat on muistettava kiinnittää turvavaljain.

2. Jos autossa on käytössä suksiboksi, on ennen lastaukseen ryhtymistä syytä tarkistaa autovalmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma kattotelineille. Katolla kuljetettavan tavaran massa saa autolle sallitun kokonaismassan rajoissa olla enintään 10 prosenttia auton omamassasta. Useimmiten kattokuorma ei saa ylittää sataa kiloa.

3. Hiihtoloma-aikaan on tien päällä yleensä runsaasti menijöitä. Vilkkaassa liikenteessä ja vaativissa ajo-olosuhteissa on ratin taakse hyvä istuttaa se kokenein ja virkeä kuljettaja.

4. Kiire on syytä unohtaa.

5. Myös hätä- ja poikkeustilanteisiin kannattaa varautua jättämällä helposti saatavaan paikkaan lämmintä vaatetta.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: hiihtoloma, liikenneturva

Kommentit

Oma kommentti