Aira Samulin luottaa teknologiaan: ”Apuvälineet mittaavat sykkeet ja viestittävät läheisille, jos jotain on sattunut”

Vuoden Lotaksi valittu Aira Samulin, 95, on oppinut hiljentämään tahtia.

– On ollut pakko, ikää on jo sen verran, Aira toteaa Hymyn painetun lehden haastattelussa toimittajallemme Carmen Heikkilälle.

Aira kertoo olevansa vankka kotona asumisen puolestapuhuja ja hän kannustaa ikäihmisiä turvautumaan turvallisuusteknologiaan. Se mahdollistaa mahdollisimman pitkään itsenäisen asumisen kotona.

– Laitoksiin ei pitäisi kenenkään joutua. Minullakin on apuvälineet, jotka mittaavat nukkuessani sykkeet, heräämiseni ja kääntymiseni tarkasti. Ilmoitukset tulevat välittömästi jos elimistössäni tapahtuu jotain hälyttäviä muutoksia. Lapsenlapsenlapset saavat tiedon, olenko jättänyt vahingossa ovet auki. Minua voidaan seurata, etten ole unohtunut kylpyhuoneeseen ja kaatunut siellä.

Nykyään Aira hemmottelee itseään Hyrsylässä sijaitsevassa 34-asteisessa vesialtaassaan viikoittain, puoli tuntia kerrallaan.

– Aina kun tulen tänne, otan aikaa itsehoitoon veden äärellä. On niin riemastuttavaa, kun vedessä voi tehdä liikkeitä ilman, että siitä seuraa pahoja kaatumisia. Vesi on niin ihana suoja ympärillä. Vaikka tekee aerobisia tanssiliikkeitä tämän ikäisenä, ei tule mustelmia.

– Altaassa jalkani ylettyvät pohjaan ja vastavirrassa voin uida eteenpäin. Altaassa olevat painepisteet hierovat viikon aikana hartioihin jumiutuneet jännitykset pois. Tätä allasta parempaa kotihoitomuotoa minulla ei voisi olla, Aira tietää.

Aira katsoo tarkemmin myös ajankäyttöään. Hän ei enää buukkaa kalenteriaan täpötäyteen kuukausiksi eteenpäin.

– Tässä vaiheessa elämää voi jo käyttää maalaisjärkeä ja ymmärtää, että jaksaa paremmin illalla jos vaikka aamusta antaa itselleen enemmän lepohetkeä. Nyt myös rauhoitan arki-iltojani niin, että hiljennyn omiin oloihini työvelvollisuuksien päätyttyä. Teen valtavasti vapaaehtoistyötä, ja teen sen kaiken sydämelläni, sillä se mihin ikinä ryhdyn, pidän todella tärkeänä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Aira Samulin

Kommentit

Oma kommentti