Ari menetti kaiken ja katseli pistoolin suuta: Nyt hän auttaa muita talousongelmaisia

Jyväskyläläisen Ari Ahlgrenin, 58, perustama ja luotsaama Rahattomat ry on herättänyt huvitusta ihmisissä. Vanhassa liikekeskuksessa entisessä R-kioskissa sijaitsevan toimitilan ulkopuolella nuoret käyvät kikattamassa ja ottamassa selfieitä. Virkamiehetkin ovat ihmetelleet yhdistyksen nimeä ja suhtautuneet epäuskoisesti.

Yhdistyksen toiminnassa ei ole sen sijaan mitään huvittavaa. Se auttaa niitä, joilta on ainakin talouden osalta mennyt kaikki.

– Toimimme talousongelmaisten vertaistukijoina. Kunnat tarjoavat talous- ja velkaneuvontaa, mutta vertaistukea ei ole ollut olemassa. Kaikilla meillä vertaisneuvojilla on takana talousongelmia, joten tiedämme, mistä puhumme. Jo pelkästään se, että saa puhua ongelmistaan auttaa, Ari kertoo.

Ja hänkin tietää mistä hän puhuu.

Ahlgren itse kävi kuoleman porteilla hänen tilitoimistonsa ajauduttua konkurssiin laman iskettyä 1990-luvulla. Kilpa-ammuntaa harrastanut Ari oli jo matkalla toimistoonsa ampumaan itsensä. Hän kutsuu alamäkensä huipentumaa ”mustaksi puolitoistaviikkoiseksi”.

– Totesin, että Ari lähtee nyt tästä maailmasta muualle. Pistooli oli jo suussa. Jäähyväiskirje oli kirjoitettu. Jokin vain sanoi minulle, että älä tee sitä. Tajusin, mitä olen tekemässä.

Hän oli saanut asunnostaan häätöilmoituksen ja jopa sähköt oli katkaistu.

– Elin pelkällä vedellä. Sosiaalitoimisto ei auttanut, koska minulla oli yhä elinkeinolupa voimassa eli minut katsottiin yrittäjäksi. Pyysin edes ruokakuponkia sosiaalitoimistosta, mutta en saanut mitään.

Lue Arin tarina lehdestä. Sen ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet Esa Pesonen ja Petteri Kivimäki.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: itsemurha, velka, talousongelmat, Rahattomat ry, Ari Ahlgren

Kommentit

Oma kommentti