Emma Toikka, 21, valmistuu unelma-ammattiinsa, joka on naisilla harvinainen: Minusta tulee liikennelentäjä!

Kun lahtelaisen kauppiaan tytär Emma Toikka, 21, oli alle kouluikäinen, hän ilmoitti lomamatkalla lentokoneessa isälleen, että haluaa aikuisena työskennellä lentokoneiden parissa.

Emma Toikka valmistuu tänä vuonna liikennelentäjäksi. Hän kertoo elämästään Hymyn painetussa lehdessä.

– Olen kovin innostunut. Lentotunteja on takana yli sata ja yksinlentotuntejakin lähes 50, Emma Toikka kertoo lentokoulunsa Aeropolen koulutustiloissa Tampereen Pirkkalan lentoaseman alueella. Emman konetyypit koulutuksessa ovat olleet yksimoottoriset Diamond20-, Diamond40- ja Cessna152 -koneet.

– Sain juuri yölentokoulutuksen suoritettua. Opinnoissa on vielä jäljellä muutama päällikkölentoa, mittarikoulutusta ja monimoottorikoulutus. Sitten vielä Trafin teoriakokeet, Emma esittelee ylpeänä koneita lentokonehallissa yhdessä opettajansa Vili Nurmisen, 29, kanssa.

– Emma on motivoitunut, huolellinen ja intohimo ammattiin on suuri, Nurminen kuvailee.
Naisia maailman liikennelentäjistä on vain viisi prosenttia, mutta luku kasvaa.

– Sukupuolella ei ole mitään merkitystä tässä ammatissa. Hyvä kapteeni on harkitseva ja tekee päätökset rauhassa tiedon perusteella, Nurminen painottaa.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Emma haki kerran lennostoon asepalvelukseen, mutta sillä kerralla hän ei joukkoon mahtunut. Palo lentäjän ammattiin oli kuitenkin suuri ja hän haki yksityiseen yhtiöön oppiin. Kahden vuoden korkeatasoinen koulu maksaa liki 130 000 euroa ja se tuo kansainvälisen ammattipätevyyden.

– Uskon, että rokote nujertaa covid-19-pandemian ja matkailuala palaa normaaliin hiljalleen, mutta aikaa se tietysti vie. Olen valmis myös ulkomaille liikennelentäjän ammattiin. Maailma on minulle avoin, mutta tietysti Finnairkin kotimaisena lentoyhtiönä kiinnostaa, Emma pohtii tulevaisuuttaan ammattiin valmistumisen jälkeen.

Teksti:Hymyn toimitus, Juha Veli Jokinen
Kuvat:Juha Veli Jokinen
Avainsanat: Emma Toikka, liikennelentäjä, Vili Nurminen

Kommentit

Oma kommentti