Haluaisitko asua telkänpöntössä? Nyt se on mahdollista!

Telkkä lentää pönttöön täydellä vauhdilla ja usein tömähtää vähäksi aikaa pökerryksiin.

Sama vaikutelma tulee Pentti-Oskari Kankaan, 79, matkailukeskus Herrankukkaroon valmistuneista ihmisasunnoiksi tarkoitetuista telkänpönttöjä muistuttavista rakennuksista.

Valtava pyöreä ikkuna matkii telkänpöntön lentoaukkoa, mutta näihin pönttöihin mennään ihan ovi avaamalla.

Huoneistoissa on kaikki ihmisasutukselle tarvittavat elementit: vesi tulee ja menee, on saunaa, parvea, ja upeat tervaleppäseinät – siis kaikkea, mitä lomallaan tarvitsee. Ja rauhaa katsella valtavasta ikkunasta aukeavaa Naantalin Rymättylän maisemaa, jossa meri liplattaa turkoosin eri sävyissä.

– Kyllä tänne tulleilta turisteilta on joskus tullut itku, kun he ovat astuneet sisään telkänpönttöön, tarinoi Herrankukkaron isäntä Kangas.

23 vuotta kesti ideasta lopulliseen toteutukseen. Viime syksynä alueelle saatiin vihdoin asemakaava, joka mahdollisti pönttöjen rakentamisen. Vajaa kymmenen on pystyssä, mutta 5,5 hehtaarin alueelle on tarkoitus rakentaa kaikkiaan kuutisenkymmentä lintukotoa.

Pentti-Oskari Kankaan ideoita voi pitää hulluina. Yksi niistä oli perustaa huumoribändi 7 Seinähullua Veljestä vuonna 1966. Se loi pohjan hänen ajatteluunsa, joka koostuu positiivisuudesta ja kontrasteista.

– Ei näihin maisemiin mikään Lapin iglu sopisi, mutta pönttö puussa ihmisille on tarpeeksi hullua. Näin joskus unen, että opettelin lentämään. En oppinut lentämään, mutta ajattelin, että voisi nukkua kuin lintu.

Katso kuvia ja lue juttu näköislehdestämme tai printti-Hymystä.

Teksti:Hymyn toimitus, Lasse Tuorila
Kuvat:Mika Kanerva
Avainsanat: asunto, Herrankukkaro, innovaatio, majoitus, Pentti-Oskari Kangas, telkänpönttö

Kommentit

Oma kommentti