Haluaisitko käydä Kullimaassa tai Palli-kylässä – näin se onnistuu!

KullimaaBaltian erikoisissa paikannimissä riittää suomalaisella punastelemista.

Virolaiset eivät kuitenkaan ole antaneet kylilleen ja kaduilleen hauskoja nimiä veljeskansaansa viihdyttääkseen, vaan kyse on virolaissanojen erilaisesta merkityksestä.

Virossa törmää usein kyliin nimeltä Kulli, mutta nimeään ne eivät ole saaneet miehisen sukupuolielimen mukaan. Virossa kull tarkoittaa haukkaa ja kulli on sanan genetiivi- eli omistusmuoto. Kulli-kylä kääntyy suomeksi siis Haukankyläksi.

Virossa Vändran tienoilla on kokonainen Kullimaa ja onpa Virossa pantu joidenkin naistenkin nimeksi Kulli. Miksei voisi joku Suomessakin ristiä tytärtään Kulliksi? Riittäisi varmasti riemua lastentarhassa ja koulussa ja myöhemmin työelämässä.
PalliMuna tarkoittaa Virossa samaa kuin meillä Suomessakin, eli munaa kahdessa eri merkityksessään. Muuten niin tasaisen Viron korkein kohta on Suuri Munamäki Etelä-Virossa.

Munamäellä piipahtaessa kannattaa käydä myös Suuren Munan kahvilassa. Kyllä, sen omistaja on miespuolinen henkilö.
Myymälä Murumuna kauniissa Haapsalun kaupungissa myy leluja ja muita lastentarvikkeita. Suomeksi muru on nurmi.

Mulla taisi tulla

Palli on sanan pallo omistusmuoto. Moni virolainen asuu Palli-nimisessä kylässä, mutta ei silti ole välttämättä mikään pallinheiluttaja.
Entäpä sitten Pillu, Viljandin tienoilla Keski-Virossa kun on sen niminen kiinteistö? Nimeään se ei ole saanut naisen tärkeän ruumiinosan mukaan, vaan Virossa pill tarkoittaa soitinta ja pillu saman sanan omistusmuotoa.

Kiim puolestaan on suomeksi kiima, tai paremminkin kiiman. Tällainen paikka sijaitsee Adaveren tuntumassa. Sen kaikki asukkaat eivät suinkaan ole ympärivuotisessa kiimassa.

Maatalo nimeltä Reva on varmaankin saanut nimensä omistajansa herra Revan mukaan. Hänen harrastuksistaan ei tämän artikkelin kirjoittajalla ole tietoa.

Kuten suomalaiset, tykkäävät virolaisetkin silloin tällöin juhlia oikein kunnolla pitkän kaavan mukaan. Silloin ollaan aivan sikana, muuallakin kuin Sikana-nimisessä 23 asukkaan kylässä Vändrassa.

Tallinnassa Kakumäellä on katu, joka on ristitty Tulimullaksi. Ei kuitenkaan Mulla tuliksi, joka tarkoittaa aivan samaa niin viroksi ja suomeksi. Mulla tuli, vaan tulikohan sittenkään.

Latviassa päin persettä

Baltiassa eivät virolaiset ole suinkaan ainoa kansa, joka osaa aiheuttaa suomalaisille hämmennystä ja riemua nimikylteillään. Latvian pääkaupungissa Riiassa on katu nimeltä Perse, jossa ei tiettävästi kaikki kuitenkaan mene aina päin persettä.

TulimullaPerseessä voi muuten yöpyäkin. Aizkrauklesta, noin sadan kilometrin päässä Riiasta, löytyy viehättävä hotelli nimeltä… kyllä, Perse.

Juttu liittyy historiasarjaamme Hymyn hurjimmat.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Baltia, paikannimet

Kommentit

Hieman viron kielisiä sanoja.
Ruttu, ryppy – korts.
reikä – mulk (myös mulk – Viljandin maakunnan asukas)
Mulgimaa – Viljandin maakunta Etelä-Virossa

Ja sitten on Virossa joukkoliikenteen pysäkkien nimet aivan vääriä, esim. olen katsonut kartasta, että ainakin rautatie asemien ja pysäkkien nimet eivät ole sellaiset jossa nämä sijaitsevat (esim. Tsirkuliinan kylässä – Sangaste, Rössan kylässä – Orava, jne. ). Katsokaa ite http://kaart.postimees.ee/ .

Kulli naisennimi virossa? ensimmäistä kerta kuulen vaikka olne 40v asunnut Virossa. Külli on naisennimi ei kulli.

Oma kommentti