Hiv-tartuttaja puhuu vihdoin – lue koko tilitys!

Hiv-tartuttajaAki Hakkarainen istuu 10 vuoden tuomiota siitä, että tartutti HIV:n viiteen naiseen, vaikka tiesi kantavansa virusta. Nyt hän kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa oman versionsa tragediasta.

Naisvanginvartija tuo 10 vuoden vankeusrangaistusta kärsivän Aki Hakkaraisen Oulun vankilan tapaamishuoneeseen, jota vangit kutsuvat akvaarioksi suurten lasiseinien vuoksi. HIV-tartuttajan nimen saanut Hakkarainen on kohtelias ja energisen sekä erittäin avoimen oloinen 25-vuotias nuorimies.

Aki kertoo saaneensa HIV:n 16-vuotiaana ollessaan lomamatkalla lähisukulaisensa kanssa Thaimaassa vuonna 1999.
Aki harrasti lomansa aikana seksiä kahden thaitytön kanssa. Varsin pian Suomeen palaamisen jälkeen kävi ilmi, että nuorukainen oli saanut naisilta hepatiitti B-viruksen ja klamydian lisäksi pelätyn HIV:n.

– Thaityöt olivat ensimmäisiä seksikokemuksiani. Tietysti jälkeenpäin on helppo sanoa, että olisi pitänyt tyytyä vain supisuomalaisiin naisiin. Alkoholi, seikkailunhalu sekä naisten oma tyrkyttäytyminen tekivät kuitenkin tehtävänsä, ja nyt maksan oppirahoja kovimman kautta, Aki muistelee päätään pudistellen.

Rovaniemeltä kotoisin oleva vanki arvelee, että hän on Suomen historian nuorin HIV:n saanut henkilö. Kaikkiaan maassamme on todettu noin 2 500 HIV-tartuntaa. Vuosittain uusia tartuntoja on tilastoitu noin 200.

– Olin silloin vielä lähes kakara, enkä osannut edes järkyttyä uutisesta. Ensimmäisen testin tulos oli negatiivinen, mutta toinen paljasti, että minulla on HI-virus.

”En kertonut vaimolleni”
Virus ei vaikuttanut Akin terveyteen ja elämään millään tavalla. Jakeluauton kuljettajana toiminut nuori mies juhli viikonloppuisin ahkerasti ja kosteiden baari-iltojen aikana salskealle vaalealle viikingille riitti naisseuraa. Öisille jatkoille lähteneet naiset eivät osanneet aavistaakaan, millaiselle vaaralle he altistuivat Akin kiihkeässä syleilyssä.

– En osannut sisäistää HI-virusta, koska se ei vaivannut millään tavalla. Siirsin sen kokonaan taka-alalle enkä ajatellut tartuntaa. Kun seksikontakteihin kuului vielä oleellisesti alkoholi, en välittänyt lainkaan, mitä tuli tehtyä ja millaiselle riskille kumppanini altistuivat. En tartuttanut tahallani ketään. Siitä kertoo jo sekin, että kerroin naisille aina rehellisesti nimeni ja myös sen, missä asuin, Aki paljastaa.

Hiv-tartuttaja Aki HakkarainenAki väittää lisäksi, että kolme naisista lähti miehen sänkykumppaniksi, vaikka he tiesivät tämän kantavan HI-virusta. Poliisit varmistivat asian kuulustelemalla naisia, ja syytteitä ei voitu nostaa, koska naiset suostuivat tietoisesti suojaamattomaan seksiin. Ehkä he hakivat jännitystä elämäänsä.

Nuori mies oli fyysisesti hyvässä kunnossa ja lääkityskin aloitettiin vasta vuonna 2003 Rovaniemen keskussairaalassa. Samoihin aikoihin Aki alkoi seurustella tulevan vaimonsa kanssa. Pari vihittiin toukokuussa 2007. Nyt heillä on nelivuotias poika.
Kun Akia vuotta vanhempi avovaimo tuli raskaaksi, normaaleissa verikokeissa paljastui, että hän kantoi HI-virusta. Nainen pelästyi, sillä hän luuli ensin, että oli saanut viruksen toisaalta ja tartuttanut sen mahdollisesti myös kumppaniinsa. Aki kävi näennäisesti testeissä. Sitten hän kertoi tulevan lapsensa äidille, että oli saanut tartunnan.

– Mielessä kävi usein, että kerron kumppanilleni asian oikean laidan, mutta sisu ei siihen riittänyt. Koko viruksesta oli tullut lopulta kammo. Kerroin siitä aikanaan parhaalle ystävälleni ja kohta tieto levisi ympäri paikkakuntaa.

– Asuin silloin Tikkakoskella ja muistan, kuinka eräänkin kerran törmäsin yllättäen baarissa vanhaan lapsuudenystävääni ja läppäisin häntä olkapäälle kysyen, mitä kuuluu. Kaveri nosti nyrkit pystyyn ja karjui, että älä sinä HIV:n saastuttama jätkä koske minuun kepilläkään! Silloin päätin, etten koskaan puhu viruksesta kenellekään. Saman tien muutin takaisin kotipaikkakunnalleni Rovaniemelle, Aki muistelee.

”Autoin poliisia”
Keväällä 2007 eräs Akin seksikumppaneista kävi testeissä ja karu totuus paljastui. Nainen otti yhteyttä Rovaniemen poliisiin. Rikostutkijat pääsivät heti oikeille jäljille, sillä Aki Hakkarainen oli saanut vuonna 2005 yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä juuri sen vuoksi, että oli ollut tietoisesti suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä HI-viruksestaan huolimatta.

Hiv-tartuttajaTieto tapauksesta levisi kulovalkean tavoin. Aki Hakkarainen vangittiin. Eräs lehti arveli, että Hakkaraisella oli ollut ainakin 60 seksikumppania. Rovaniemellä naiset olivat paniikissa. Paikallisessa keskussairaalassa tehtiin eräänlainen ennätys, kun yhtenä päivänä HIV-testissä kävi peräti 50 naista!

– Kun olin ollut kaksi viikkoa poliisivankilan betonikopissa päätin, että nyt autan poliisia kaikin mahdollisin tavoin. Laskelmissani pääsin siihen tulokseen, että olin ollut seksikontaktissa hieman yli kahdenkymmenen naisen kanssa. Kuvailin poliisille mahdollisimman tarkkaan seksikumppaneitani, ja heitä alkoikin löytyä. Kun tutkinnanjohtaja kysyi, mitä mieltä olen siitä, että kuvani julkaistaisiin lehdissä, jotta naiset osaisivat ilmoittautua ja mennä testeihin, vastasin empimättä myöntävästi, Aki kertoo.

Kun Aki oli vangittu, totuus paljastui myös hänen vaimolleen. Reaktio oli raju. Vaimo ei enää suostunut edes puhumaan miehelleen. Tapauksen seurauksena tuli avioero, mutta nykyään välit ovat sen verran parantuneet, että ex-vaimo tuo yhteistä poikaa säännöllisesti perhetapaamisiin.

”Tuomio oli kova”
Hakkaraisen tuomio annettiin elokuussa 2008. Sitä ennen syytetyn mielentila tutkittiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hakkaraisen todettiin olleen teot tehdessään syyntakeinen. Syyttäjä vaati vähintään 12 vuoden vankeusrangaistusta.
Käräjäoikeus langetti Hakkaraiselle 10 vuoden tuomion viidestä törkeästä pahoinpitelystä ja 16:sta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Uhreille määrättiin korvauksia peräti 330 000 euroa. Viisi naista sai tartunnan, jokaiselle heistä määrättiin korvauksia noin 50 000 euroa.

– Onhan tuomio todella kova siihen nähden, mitä vastaavista on langetettu Euroopassa. Valitin rangaistuksestani hovioikeuteen. En todellakaan ole teoistani ylpeä, mutta vankeustuomioni on pidempi kuin usealla henkirikollisella, Aki analysoi käräjäoikeuden ratkaisua.

Aki on tällä hetkellä vankilan avo-osastolla. Sitä ennen hän oli lähes vuoden täysin eristettynä, ensin Rovaniemen poliisivankilassa ja sen jälkeen Oulun vankilan eristysosastolla. Vangit ovat Akin mukaan suhtautuneet häneen yllättävänkin positiivisesti.

– Parista muusta vankilasta on tullut uhkaavansävyisiä kirjeitä, mutta niihin pitää osata suhtautua oikealla tavalla. En minä sentään ole mikään raiskaaja tai lapsentappaja.

Hakkarainen on vankilassa ensikertalainen. Hän suorittaa sen vuoksi tuomiostaan puolet. Vankila-aika ja tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät:

– Opiskelen vankilassa niin paljon kuin mahdollista. Vapauduttuani aion hakeutua vanhaan työhöni. Sen lisäksi haluaisin tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi koululaisten kanssa. Voisin kertoa taudistani ja siitä, kuinka tulee suojautua, ettei kävisi niin kuin minulle kävi. Tulevaisuudessa aion roikuttaa kondomipakettia kaulassani, sillä en enää koskaan tule ryhtymään suojaamattomaan seksiin, on tämä sen verran opettanut.

Hiv-tartuttaja Aki HakkarainenKaduttaako?
– No ihan varmasti! Olen todella pahoillani niiden viiden naisen vuoksi, jotka saivat minulta tartunnan. En tehnyt tahallani mitään, mutta niin kävi kuin kävi.

– Tutkintavankeusaikanani kerran harmittelin, että ruoan yhteydessä tuodaan muoviset veitset ja haarukat, niillä kun ei saa ranteita auki. Nyt olen päässyt itsetuhoajatuksista eroon. Elämän on kaikesta huolimatta jatkuttava, Aki Hakkarainen sanoo lopuksi.

Haastattelu liittyy historiasarjaamme Hymyn hurjimmat

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: hiv, Aki Hakkarainen

Kommentit

Jees ja Jees pisti korvaus rahat ex -vaimon kans puoliksi…sopi sen kans että mahd kovat korvaukset vaatia ja sit rahat puoliksi….ja avot toimii …100% varma tieto kun Kikkarainen sillä kehu Oulun Vankilassa 2 avolla.

”En minä sentään ole mikään raiskaaja tai lapsentappaja” juu ei, sähän oot ihan tavallinen pikku rikollinen. voi veljet, tosta jutusta tulee sellanen kuva että jätkä on ihan perus pikku rikollinen joka pölli lähi kiskan hyllystä tupakkaa.. ja jätkä ei edes kadu!

seksi todellakin kuuluu avioliittoon. sanokaa mitä sanotte, mutta se suojaa todella monelta murheelta,katumukselta ja sekoomiselta.

Nimenomaan suomalaiset naisethan niitä helppoja olevat. Toki Thaimaassa prostituoituja löytyy mutta niillä ei ole mitään tekemistä normaalin kansan kanssa. Jos verrataan tavallisia naisia niin kyllä suomalaiset makaa lähes kenen kanssa tahansa.

voihan se suomalaisellakin olla mutta monesti nuo thai naiset on vähän tuommosia että kaikkien kanssa maataan joittenkin kanssa maksusta, joittenkin kanssa ilmaiseksi.. ja kun ei siellä se ehkäisy ole varmastikkaan niin kehittynyttä kuin täällä ja onhan sielläkin varmasti paljon enemmän noita tapauksia kuin täällä suomessa.

meinaatkos että vain Thai naisilla on HIV ja supisuomalaisilla ei?

Oma kommentti