Huijareita liikkeellä: Varmista verkon kauppapaikkojen turvallinen käyttö ja suojaudu tietojenkalastelijoilta!

Viikolla 28 on huijattu tietoverkkoavusteisilla rikoksilla jo noin 130 000 euroa Itä-Suomessa. Tekotapoina ovat nousseet esille erityisesti kryptovaluuttahuijaukset sekä tietojenkalastelu verkon kauppapaikoilla ja niiden maksu- ja kuljetuspalveluissa.

Verkon kauppapaikoilla tietoja kalastellaan kaupankäynnin yhteydessä ja tyypillisesti uhrille lähetetään tekstiviestillä tai sähköpostilla linkki, jonka kautta hänet ohjataan kalastelusivustolle oikean maksu- ja kuljetuspalvelusivun sijasta. Kalastelusivustolla pyydetään esimerkiksi pankkikortin numeroa tai verkkopankkitunnuksia tunnuslukuineen.

Äkkiseltään linkit ja kalastelusivustot voivat näyttää uhrista aidoilta. Lisäksi palvelut, joiden nimissä kalastelua on tehty, ovat usein uhrille vieraita, eikä hän ole varma oikeasta toimintatavasta.

Tutustu huolellisesti verkkopalvelun ohjeeseen ennen kauppoja

Poliisi muistuttaa, että verkon kauppapaikkojen käyttöohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti ennen kauppoja. Oikein käytettynä kauppapaikkojen maksu- ja kuljetuspalvelut voivat tehdä kaupanteosta turvallisempaa ja suojata perinteisemmiltä huijauksilta.

Lisäksi on syytä muistaa perussääntö, että pankkitunnuksia tai muita pankkitietoja ei tule luovuttaa kenellekään. Jos vahinko kuitenkin tapahtuu, on oltava välittömästi yhteydessä omaan pankkiin ja kerrottava asiasta.

Asiasta kannattaa tehdä myös rikosilmoitus poliisille verkossa tai käymällä poliisiasemalla. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Lähde: poliisi.fi

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: huijari

Kommentit

Oma kommentti