Huolestuttava ilmiö: Moni asunnon ostaja ei älyä tarkistaa tätä!

Maksuhäiriöisiä asunto-osakeyhtiöitä on Suomessa jo lähes kahdeksansataa.

Asukkaan elämä voi vaikeutua monella tavalla, mikäli taloyhtiöllä ei ole talousmielessä puhtaat paperit taskussa – erityisesti, kun ilmenee remonttitarpeita tai kotia kohtaa onnettomuus.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö on velvollinen vastaamaan vaurioituneiden rakenteiden korjaamisesta esimerkiksi vesivahingon sattuessa. Normaalisti taloyhtiöiden kiinteistövakuutus kattaa rakenteiden korjaus- ja kuivauskulut, kotivakuutus puolestaan asunnon irtaimiston. Taloyhtiön ottaessa vakuutuksia luottokelpoisuus tulee tarkasteltavaksi. Kiinteistövakuutus voidaan evätä, jos maksuhäiriöitä löytyy. Myöskään pankki ei katso hyvällä luottokelvotonta asunto-osakeyhtiötä. Remonttiluotto helposti evätään.

Sitten noidankehä onkin valmis.

Maantieteellisesti suurin osa taloutensa rempalleen päästäneistä yhtiöistä sijaitsee Etelä-Suomessa, mutta myös länsisuomalaisista huomattava osa asuu maksuhäiriöyhtiöissä.

Luottotietoyhtiö Bisnoden selvityksen mukaan maksuhäiriöt koskevat reilua 10 000 huoneistoa ja noin 15 000 asukasta. Todellisuudessa luku lienee suurempi.

Asunto-osakeyhtiön luottotiedot kannattaa tarkistaa luottotietoja myyviltä palveluntarjoajilta.

Kuvituskuva, taloyhtiö ei liity aiheeseen.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: asunto, maksuhäiriö, asunto-osakeyhtiö

Kommentit

Oma kommentti