Jörn Donnerin hylkäämän pojan tilitys: Isä kutsui poikaansa rikkaruohoksi ja virheeksi

Vuonna 2013 suomalaisen kulttuurihenkilön, Jörn Donnerin poika, Otto Gabrielsson, 38, sai tietää olleensa virhe, erehdys, rikkaruoho.

Näin Donner nimittäin kirjoitti elämäkertateoksessaan Mammutti. Rikkaruohohan kitketään pois, ja niin teki Donnerkin. Hän nyhti Ruotsissa asuvan poikansa pois elämästään.

Otto on surullinen ja katkera, mikä myös paistaa hänen äskettäin julkaistusta kirjastaan Rikkaruoho, viimeinen kirje isälle (S&S 2020). Tätä ”kirjettä” Donner ei koskaan ehtinyt lukea. Hän kuoli tammikuussa 2020 sairastettuaan pitkään.

– Kun avasin Mammutin, ja näin nämä sanat, suljin sen saman tien, enkä koskenut siihen kahteen vuoteen. Kutsun kirjaa murhavälineeksi, sillä uskon, että sanat voivat tappaa. Mammutti ei kuitenkaan onnistunut tappamaan minua. Vaikka teki valtavan kipeää, selvisin kirjoittamalla kirjan Donnerista, isästäni, Otto kertoo.

Mammutti järkytti Oton mielenterveyttä ja melkein romutti hänen elämänsä. Hän oli ajatellut, että isä kertoisi kirjassaan hänestä lämpimin sanoin. Päinvastoin! Vaikka Otto oli koko elämänsä ajan kokenut jäävänsä täysin vaille isänsä huomioita, oli järkytys nähdä se kirjaan painettuna.

Mammutin julkaisun jälkeen Donner tuli Tukholmaan kirjansa markkinointitilaisuuteen, jolloin Ottokin jäi jonottamaan nimikirjoitusta kirjaan. Kun hän pyysi saada kirjan lahjaksi, Donner käski häntä ostamaan sen. Otosta tuntui niin pahalta, että hän kääntyi ja käveli pois. Aiemmin Otto oli ostanut lipun isänsä puhujatilaisuuksiin päästäkseen isäänsä lähelle hänen käydessä Tukholmassa.

– Isä ei koskaan tullut varta vasten Tukholmaan tapaamaan minua. Eikä hän muutenkaan ottanut yhteyttä tullessaan kaupunkiin. Hän näytti suoraan, että hän ei ollut minusta lainkaan kiinnostunut.

Lue Oton haastattelu painetusta lehdestä. Sen on kirjoittanut Reija Kokkola.

Alakuva: Arto Wiikari

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Jörn Donner, Otto Gabrielsson, isättömyys

Kommentit

Oma kommentti