Joulusaunaan – perinteet muuttuvat, mutta sauna kuuluu ehdottomasti jouluun!

Joulusauna on yksi tärkeimpiä joulunajan perinteitä.

Kukapa ei haluaisi mennä jouluaattona saunaan ennen perheen yhteistä joulupäivällistä ja joulupukin tulemista?

Joulusauna on suomalainen joulunajan perinne. Se oli muinaisille suomalaisille joulunvieton tärkein tapahtuma, johon valmistauduttiin hartaudella ja huolella. Joulusauna on kuulunut suomalaisen talonpojan juhlaan kautta aikojen, kertoo Wikipedia.

Saunan lämmitys aloitettiin ajoissa, usein jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunoa valoisana aikana. Saunassa lymyttiin hiljaa, etteivät sääsket ja itikat seuraavana kesänä hätyyttelisi. Auringon laskettua saunan otti haltuunsa näkymätön väki, talon entiset löylymiehet. Joidenkin uskomusten mukaan joulusaunassa on oltava hiljaa. Ellei ollut hiljaa, lankesi jouluköyry. Joulusaunomisessa on usein tapana vilvoitella painumalla lumihankeen pyörimään ja kierimään, todetaan Wikipediassa.

Omakotitalojen saunoissa tai sellaisten kotien saunoissa, joissa on omat saunat, oli ainakin joissakin perheissä perinteikästä perheen yhteinen saunahetki jouluaattona. Ennen vanhaan lauteilla saattoivat viihtyä niin ukit, mummot kuin jälkikasvukin samaan aikaan.

Useissa taloyhtiöissä on tapana tarjota asukkaille jouluaattona ilmainen joulusauna. Joulusaunavuorot ovat joko perheille, tai miehille ja naisille on omat vuorot.

Teksti: jarikupiainen

Kommentit

Oma kommentti