Kantasolusiirto pelasti Heidin: ”Synnyin kuin uudelleen”

Heidi Lindholmin harvinaista autoimmuunisairautta ei voitu voittaa ilman kantasolusiirtoa. Se onnistui vasta, kun lääketiede kehittyi ja Heidille pystyttiin siirtämään hänen isänsä kantasoluja.

Heidi kertoo tarinansa Lasse Tuorilan ja Mika Kanervan jutussa painetussa Hymyssä.

Toimittaja Lasse Tuorila kertoo: Kun haastattelin lempääläläistä Heidi Lindholmia kuusi vuotta sitten, ei hänen tulevaisuutensa vaikuttanut valoisalta. Harvinainen autoimmuunisairaus aplastinen anemia – luuydinkato – vaati jatkuvaa tarkkailua ja hoitoa. Hänen äitinsä Katja Strömberg toimi tuolloin tyttärensä omaishoitajana.

Sairaus pysyi kurissa kovalla lääkityksellä, mutta sitä ei pystytty parantamaan. Käytännössä Heidi eli tulehdusherkkyytensä vuoksi neljän seinän sisällä kotonaan.

Nyt kaikki on miltei toisin. Kahdeksan ja puoli vuotta harvinaista sairautta podettuaan 24-vuotias Heidi asuu omassa asunnossaan ja runsas vuosi sitten isältä saatu kantasolusiirto on potkinut anemian ulos kehosta.

– Heidi on uudelleen syntynyt, kiteyttää hänen äitinsä Katja.

Uudelleen syntyminen on varsin kouriintuntuva. Heidi joutuu aloittamaan melkein kaiken alusta, kuin syntymänsä hetkellä. Edessä ovat muun muassa neuvolakäynnit rokotuksineen.

– Heidin veri on nyt uutta, joten vanhoilla rokotuksilla ei ole enää mitään vaikutusta, jatkaa äiti.

Lievästi kehitysvammainen Heidi pärjää hyvin omillaan, vaikka varmuuden vuoksi mummu Tuula Lehtinen jakaa vielä Heidin asunnon. Heidi valmistui Aitoon erityisoppilaitoksesta lähihoitajaksi ja uusi elämä odottaa. Ja niin odottavat myös vanhat harrastukset, joista Heidi saattoi vain haaveilla sairautensa aikana.

– Ratsastusta kaipaan kovasti. Ja tietysti kavereita, sanoo nuoruudessaan kilparatsastusta harrastanut Heidi hymyssä suin. Sängyn vieressä seinälle ripustetut palkinnot kertovat tuon aikaisesta menestyksestä.

Menestys vaihtui menetykseen vuonna 2012, kun Heidi ei oikein jaksanut tehdä enää mitään. Veren hemoglobiiniarvoksi paljastui 30, kun sen pitäisi huidella sadan päällä. Alkoi Heidin synkkä monivuotinen taival Tampereen yliopistollisen keskussairaalan ja kodin välillä. Koulu kavereineen sai jäädä ja Heidi joutui linnoittautumaan kotiinsa bakteereja pakoon.

Lue juttu Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Heidi Lindholm, kantasolusiirto

Kommentit

Oma kommentti