Karavaanarit ovat liikkumaan luotu heimonsa

Vauvoja, vaareja, työikäisiä sekä entistä enemmän myös nuoria. Karavaanareiden joukko on korona-aikana paitsi kasvanut myös muuttunut entistä kirjavammaksi.

Kuluneen kesän aikana esimerkiksi Helsingin Rastilan leirintäalueella on ollut väkeä tungokseen asti – ja huomattavasti enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rastilaan yhden vuorokauden visiitille tullut Jukka Lehto seuraa harrastuksensa suosion kasvua mielenkiinnolla. Kun Lehdosta tuli SF-Caravanin jäsen 1980-luvun alussa, hän sai jäsennumeron 16 779. Nyt liitossa on jo reilut 67  000 jäsentä.

– En osaa sanoa prosentteja, mutta tällä hetkellä harrastajia saattaa olla kaikkiaan jopa tuplasti niin paljon kuin liitossa on jäseniä, Lehto kertoo.

Hän itse sai kipinän karavaanariuteen Ruotsissa Kolmårdenin eläintarhan lähistöllä telttaillessaan. Ruotsalaisten asuntovaunuista innostuneen miehen perheellä oli pian oma mökki pyörien päällä. Kilometrejä kertyy yhä paljon.

– Olen ollut aina sitä mieltä, että autossa on pyörät sen takia, että sillä voi liikkua, sanoo Lehto, joka ei kuulu niihin karavaanareihin, joita kiehtoo pitkiksi ajoiksi yhteen kohteeseen parkkeeraaminen.

Ennakkoluulot kaikkosivat  ensireissulla

Osa Rastilan leirintäalueen 190 asuntovaunupaikasta on kausipaikkoja. Vuonna 1971 perustetulla alueella kaikki on organisoitua, ja Rastila on luokiteltu viiden tähden leirintäalueeksi.

Järjestyssäännöt, kuten iltayhdestätoista aamukuuteen jatkuva hiljaisuus, takaavat rauhallisen, mutta rennonletkeän tunnelman.

Ennen kuin Jukka Lehdon Tuula-puolisosta tuli karavaanari kymmenisen vuotta sitten, Tuulalla oli monelle ei-harrastajalle tyypillisiä ennakkoluuloja.

– Olin saanut tv-sarjoihin perustuvan käsityksen, jonka mukaan meno leirintäalueilla on aika hurjaa, Tuula Lehto kertoo.

Hän koukuttui karavaanariuteen ensimmäisellä reissullaan.

– Sanoin Jukalle, että haluan Faroon ja sinne lähdettiin.

Tähän mennessä Lehdot ovat käyneet Portugalin eteläkärjessä sijaitsevassa rannikkokaupungissa niin monta kertaa, että he eivät meinaa pysyä laskuissa.

– Yhteensä 15–20 kertaa, Tuula ja Jukka kertovat.

Jukalla on päällään Faron majakkaa kuvaava t-paita. Sen hän hankki pariskunnan viimeisimmällä Portugalin-reissulla.

Lehdot palasivat kolme kuukautta kestäneeltä Espanjan ja Portugalin turneelta tammikuun 2020 loppupuolella, eli vähän ennen koronapandemian alkua.

Lue koko kuusisivuinen reportaasi painetusta lehdestämme, jossa haastattelimme lukuisia karavaanareita.


Kuva: Leila Itkonen

Teksti:Hymyn toimitus, Leila Itkonen
Avainsanat: Karavaanari, Tuula Lehto, Jukka Lehto

Kommentit

Oma kommentti