Kauko Lindell on poissa

Kauko LindellKesäkuun Hymyssä kirjoitimme98-vuotiaasta Kauko Lindellistä. Hän oli yksi niistä harvoista, joka vielä pystyi kertomaan omakohtaisista kokemuksista vuoden 1918 sisällissodan kauhuista. 26.6.2008 Kauko Lindell kuoli kotonaan Tampereella.

Historiamme käännekohdasta ehti kulua 90 vuotta, kun Kaukosta tuli eräs sisällissodan, mutta myös kansan yhtenäisyyden kasvoista. Hän taisteli ansiokkaasti Kannaksella ja sai kaksi urhoollisuusmitaliakin, toisen itseltään Mannerheimilta. 1918 Mannerheim oli johdattanut valkoiset Tampereella voittoon, Kaukon perhe oli punainen.

Vierailimme tyttärensä Riitta Lindell-Kanasen perheen kanssa asuneen Kaukon luona Tampereella toukokuussa. Haastattelua tehdessä hämmästelimme, miten ilmiömäisellä tarkkuudella vanhuksen muisti kantoi 90:n vuoden takaisiin raskaisiin tapahtumiin aina talonnumeroita, kellonaikoja ja kauppojen sijainteja myöten.

Haastattelu siirtyi Kaukon sairastelujen vuoksi. Riitta Lindell-Kananen murehti tuolloin, olivatko kyseessä korkean iän väistämättä tuomat vaivat vai se, että loppu saattoi olla lähellä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: 1918, Kauko Lindell, Mannerheim, Riitta Lindell-Kananen, sisällissota

Kommentit

Oma kommentti