Kimmon teko jäi Suomen sotilashistoriaan: Heittoistuin pelasti henkeni

Vuonna 1991 yliluutnantti Kimmo Niemelä pelastautui kohutulla ja Ilmavoimien historian ensimmäisellä valmistellulla heittoistuinhypyllä marraskuiseen yöhön. Nyt hän kertoo Hymylle, miten kaikki oikein kävi.

Vuonna 1991 vasta 25-vuotias yliluutnantti Niemelä pelasti henkensä laukaisemalla heittoistuimen Mig-21bis -hävittäjästä, johon oli tullut tekninen vika. Siitä tuli Suomen sotilashistorian lajinsa ensimmäinen.

– Kyllähän sellaisen tilanteen muistaa sekunti sekunnilta, kun henki on ollut kyseessä. Olihan niitä vähältä piti kohtaamisia taisteluharjoituksissa muutamia muitakin, mutta ei tällaista elämän ja kuoleman tilannetta, Niemelä muistelee Hymyn painetussa lehdessä.

Lähestyessään maata hän näki ainoastaan kolmen eri kiinteistön pienet valopilkut.

– Kun valot alkoivat nousta horisonttiin, tajusin että kohta rytisee. Oli ilkeä tilanne, sillä minulla ei ollut hajuakaan mitä alapuolellani on: vesistö, kivikko, puita… Sitten alkoivat kuusimetsän latvustot ja oksat katkeilla ja ryskyä. Lopulta jäin kuin jojo pomppimaan edestakaisin, kun laskuvarjon narut tarttuivat puiden oksiin.

Oli yhä pilkkopimeää ja Niemelä ei tiennyt yhtään, kuinka korkealla maasta hän oli riippumassa… Lue huima tarina painetusta lehdestä, johon sen on kirjoittanut ja kuvannut Kai Merilä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: hätäpelastus, heittoistuin, ilmailu, Kimmo Niemelä, lentokone, onnettomuus, pelastua

Kommentit

Oma kommentti