Koronakriisi toi yt:t, mutta nämä suvut rikastuvat osingoilla – Hymyn suurselvitys

Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on paheksunut löysäkätistä rahanjakoa ajassamme:

– Eivät ne osingot tähän aikaan kovin hyvin sovi, Niinistö sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa maaliskuun lopussa.

Niin vain kuitenkin on, että Suomessa vedetään satoja tuhansia työntekijöitä yt-neuvotteluiden myllyn läpi kevään koronakriisissä samalla kun omistajille maksellaan osinkoja sievoisesti. Lomautuksia ovat jakaneet erityisesti yhtiöt, joista on virrannut miljoonien osinkotuloja Suomen rikkaimmille rahasuvuille. Hymy otti asioista selvää. Raportti on luettavissa kokonaan Hymyn painetusta lehdestä. Sen on kirjoittanut Antero Eerola.

Esimerkiksi puutarha- ja keittiövälineitä valmistavan Fiskarsin huhtikuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden lopuksi tiedon lomautuksesta sai 400 yhtiön työntekijää.
Samalla Fiskarsin välineillä leikattiin osinkojen puutarhasta runsas sato. Yhteensä 46 miljoonasta eurosta suurin osa meni Ehrnroothien aateliselle rahasuvulle.

Mehevimmän hedelmän – 7,1 miljoonaa euroa – ravisti puusta veljesten Alexander ja Albert Ehrnroothin ja heidän isänsä, vuorineuvos Göran J. Ehrnroothin omistama Virala Oy, Fiskarsin suurin omistaja.

Samanaikaisia lomautuksia ja osingonjakopäätöksiä ovat tehneet myös äveriäiden suomalaisperheiden omistamat mediayhtiöt.

Niihin kuuluu Joensuussa ilmestyvää sanomalehti Karjalaista ja useita paikallislehtiä kustantava PunaMusta Media, joka ilmoitti maaliskuussa suunnitelmistaan lomauttaa kaikki 650 työntekijäänsä. Kolme päivää ilmoituksen jälkeen yhtiö irrotti omistajilleen yli kolmen miljoonan euron osingot, mikä oli neljä kertaa enemmän kuin koko konsernin viime vuoden liiketulos.

Lue lisää suorastaan härskeistä osingoista painetusta Hymystä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: raha, osingot

Kommentit

Oma kommentti