Kulukorvaukset kansanedustajien helmasynti

Paavo VäyrynenHallinto-oikeuden hiljattain antama päätös euroedustaja Hannu Takkulan kotikunnasta nosti myös kansanedustajien keinottelun kulukorvauksilla esille.

Hymy on jo vuosikymmenet vaatinut, että kansanedustajien päiväraha maksetaan todellisen asuinpaikkakunnan mukaan. Koko jupakka alkoi Hymyn aikanaan paljastettua Paavo Väyrysen ”jalasmökin”.

Tapaus Väyrynen

Kemin maalaiskunnasta (sittemmin Keminmaa) kotoisin oleva Väyrynen rakennutti 1974 Keminmaalle omakotitalon. Hänen tarkoituksensa olikin muuttaa Helsingistä sinne asumaan, olihan hän Lapin vaalipiirin kansanedustajia.

Talo kuitenkin paloi – perhe oli Vuokko-vaimon kotona Vilppulassa, joten heillä ei ollut vaaraa, mutta talo tuhoutui.  Uutta taloa Väyrynen ei pohjoiseen enää rakennuttanut. Sen sijaan hän hankki isänsä maatilan maille jalasmökin, ja katsoi, että tämä jonkinlaiseksi kesämökiksi tulkittava rakennus oli hänen vakituinen asuntonsa – vaikka hän perheineen asuikin Helsingissä. Hän nosti eduskunnassa kansanedustajien suurinta eli Lapin päivärahaa.

Väyrysen jalasmökistä nousi julkisuudessa häly, 1983 vaalien alla setvittiin, kuinka oli mahdollista, että SDP:n kansanedustajat Lasse Lehtinen, Jermu Laine, Jacob Söderman, Seppo Tikka sekä keskustapuolueen Johannes Virolainen ja Paavo Väyrynen olivat nostaneet kansanedustajanpalkkansa lisäksi erityistä kansanedustajien päivärahaa. Päiväraha oli veroton ja maksettiin ei-helsinkiläisille kansanedustajille.

Monimutkaisessa prosessissa oikeusviranomaiset päätyivät ratkaisuun, jonka mukaan Lasse Lehtinen puolisoineen ja Paavo Väyrynen perheineen asuivat tosiasiallisesti Helsingissä. Siksi heidät tuli henkikirjoittaa Helsinkiin. He joutuivat myös maksamaan takaisin saamiaan päivärahoja.

”Jalasmökki- ja rötösherrajahti” pudottivat eduskunnasta mm. Lehtisen ja Virolaisen. Väyrynen valittiin uudelleen eduskuntaan – uransa siihen asti komeimmalla äänimäärällä ja hän palasi ulkoministeriksi. Virolainen palasi eduskuntaan 1987. Lehtiselle demarit järjestivät suojatyöpaikan ulkoministeriöstä, mikä johti diplomaattiuralle ja nyttemmin europarlamenttiin.

Ministeri Lehtomäen Kuhmon kämppä

Joulukuussa 2006 Hymy paljasti, että ministeri Paula Lehtomäki nostaa korotettuja kulukorvauksia väittäen asuvansa Kuhmossa. Artikkelissamme oli kuvituksena Lehtomäen eduskunnalle tekemä ilmoitus, että hänellä on ”edustajantoimen hoitamista varten” kakkosasunto Helsingissä. Jutussamme osoitettiin, että tilanne on vähintäänkin toisin päin. ”Onko uskottavaa, että äiti asuu satojen kilometrien päässä Kuhmossa, kun Jyri-aviomies ja Hannes-vauva asuvat Helsingissä”, kysyimme.

Kikkailemalla kulukorvauksilla Lehtomäki saa joka vuosi 4 934,16 euroa vuodessa ylimääräistä.

Lehtomäki heräsi sittemmin antamaan lausunnon, jonka mukaan ”perustuslakivaliokunta on linjannut, ettei tavanomainen asunto kuulu ilmoitettaviin sidonnaisuuksiin. Olen jättänyt ilmoittamatta asunnon, jossa minä ja perheeni asuvat.”

Lehtomäki jatkaa, että ”sidonnaisuuksista pitää ilmoittaa ne joista voi seurata esteellisyyksiä valtioneuvoston jäsenen tehtävien hoidossa”, ja että sen mukaan hän on menetellyt oikein eikä halua ilmoittamisiaan korjata.

Teksti: Hymy
Avainsanat: Lasse Lehtinen, Paavo Väyrynen, eduskunta, Paula Lehtomäki, kulukorvaus, Hannu Takkula, Jermu Laine, Jacob Söderman, Seppo Tikka, Johannes Virolainen

Kommentit

Oma kommentti