Kysyimme lääkäriltä: Onko tulossa oleva 5G-verkko mahdollisuus vai uhka?

Tulossa oleva 5G-dataliikenneverkko jakaa eri alojen asiantuntijat jyrkästi kahteen leiriin. Telekom-ihmiset maalailevat ruusunhohtoista tulevaisuutta, kun taas biologit ja lääkärit ovat hyvin huolissaan yhä kasvavasta säteilymäärästä.

Yksi huolissaan olevista lääkäreistä on espoolainen Rauli Mäkelä. Mistä ihmeestä huolestuminen kumpuaa, kun tekniikka kehittyy aina vaan nopeammaksi ja helpottaa elämää?

– 5G-verkko tulee lisäämään saamaamme datasäteilyä runsaasti jo ennen sen rakentamista täyteen mittaansa, ja kun se lisätään nyt olemassa olevien säteilylähteiden päälle, siitä kehittyy ongelma. Se lisää kuormitusta merkittävästi jos kaikkein villeimmät 5G-visiot ja unelmat toteutetaan. Älyautot ajavat ilman kuljettajaa ja kaikki kodinkoneet rupeavat seurustelemaan internetin välityksellä huoltoliikkeiden, maahantuojien ja valmistajien kanssa, jolloin dataliikenne paisuu monituhatkertaiseksi nykyisestä. Me uimme jo nyt tässä datasäteilyssä, mikä virallisella terminologialla on langattoman tiedonsiirron radiotaajuinen elektromagneettinen säteily, Mäkelä sanoo ja jatkaa:

– Jo nyt olemme tämän datasäteilyn keskellä ja tiedetään vallan hyvin, ettei se ole terveellistä. Nyt on vain kyse siitä, kuinka epäterveellistä se on, ja koska se alkaa näkyä sairastavuustilastoissa. Saamme jo nyt koko ajan säteilyä mobiilimastoista, päällä olevista kännyköistä, vauvojen itkuhälyttimistä ja kaikenlaisista älymittareista. Monissa kodeissa on wifi koko ajan päällä. On vakavaa näyttöä ja huolestuneisuutta siitä, että jo nykyinenkin määrä riittäisi, mutta nyt säteily tulee moninkertaistumaan 5G-dataliikenteen myötä.

– Kyse on hyvin suuresta vastakkainasettelusta, joka tällä hetkellä vallitsee biolääketieteen tutkijoiden ja telekom-teollisuuden välillä, kun puhutaan säteilyn turvarajoista. Suomi on yksi niitä maita, missä turvarajat on määritelty biologien ja lääketieteen edustajien mielestä huolestuttavan korkeiksi.

Lue juttu kokonaisuudessaan Terveys-Hymystä, täältä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: 5G, 5G-dataliikenneverkko, aivosyöpä, Rauli Mäkelä, säteily

Kommentit

Oma kommentti