Leena perusti Suomen ensimmäisen aviovaimopalvelun!

UFFLehdissä on ollut juttuja miehistä, jotka ovat pistäneet pystyyn aviomiespalveluja tarjoavan yrityksen ja auttavat kodin pikkuaskareissa. Ylivieskalainen Leena Vähä sen sijaan heitti hyvästit pätkätyöläisyydelle perustamalla Suomen ensimmäisen aviovaimopalvelun.

Pitkänhuiskea ja hyväntuulisesti hymyilevä Leena Vähä, 43, valmistautuu huolellisesti illan avec-keikalle.
– Tyyli tulee purkista ja rohkeus elämänkokemuksesta. Näillä eväillä pärjää haasteellisimmissakin toimeksiannoissa, Leena tunnustaa sipaistessaan huuliinsa punaa.

Vielä muutama vuosi sitten hymy, huumori ja huulipunat olivat häneltä täysin kadoksissa. Kiperä avioero ja sen myötä tapahtunut elämänmuutos olivat Leenalle rankka paikka.

– Elin elämääni tunnin kerrallaan ja seuraava päivä oli puhdas arvoitus. Kävin sen verran alhaalla, että tiedän miltä tuntuu opetella elämän alkeet täysin alusta, hän paljastaa.

Kriisistä selviäminen oli Leenalle puhdas työvoitto. Hän teki itsellensä selväksi, että katkeruus on kurjin yhteistyökumppani ja päätti käyttää menneisyyden kokemukset hyödykseen. Sen seurauksena syntyi hullunrohkea yritysidea.

Leenan luotsaama Aviovaimopalvelu on lajissaan Suomen ensimmäinen. Sosiaali-ja hyvinvointipalveluksia tarjoava yritys on emäntänsä mukaan perustettu mielen piristykseksi ja huolten keventämiseksi.

– Teen likimain samoja asioita kuin entisajan kodinhoitajat. Pienenä lisämausteena ovat kuitenkin niin sanotut tukihenkilö-ja avec-palvelut. Minut voi tilata vaikka tuppirinkiin, ja jos joku haluaa minut pitämään kädestä kiinni, sekin sopii, Leena listaa.

Yksinäiset miehet

Aviovaimopalvelu-nimi herättää varsinkin naisissa harhaanjohtavia käsityksiä. Jo Leenan perustaessa yritystään eräs naispuolinen virkailija epäili idean moraalipuolta.

UFF– Pakko tunnustaa, mutta miehet ovat paljon ennakkoluulottomampia, Leena naureskelee.
– Nimi herättää hilpeyttä, mutta ei sisältökään kovin jäykkä ole. Toimintani perussisältö on raikas tuulahdus naisenergiaa, Leena kiteyttää hymyillen.

Hän on suunnannut aviovaimopalvelunsa kaikille apua ja tukea tarvitseville, mutta erityisenä kohderyhmänä ovat yksinäiset ja yksinjääneet miehet. Esimerkiksi monelle leskeksi jääneelle miehelle jo pyykinpesu saattaa tuottaa suuria ongelmia.
Vaikka Leena loihtii moneen kotiin naisellista kädenjälkeä, ei hän epäröi tarttua miehisiinkään tehtäviin.

– Vasara pysyy kädessä, joten pienet korjaushommatkin onnistuvat. Mutta varsinaiset remonttihommat jätän suosiolla ammattilaisille, kodin tuhattaituriksi nimitetty nainen tunnustaa.

Harkinnanvaraista kapakkaseuraa

Leena suhtautuu positiivisesti aviomiespalveluita harjoittaviin ammattitovereihinsa, mutta on huomannut, että häneen liitetään suurempia ennakkoluuloja.

– Kumpiakin tarvitaan, mutta rohkenenpa sanoa, että minun tarjoamani palvelut joutuvat herkemmin suurennuslasin alle. Mies voi vapaasti hieroa naisasiakkaansa hartioita, mutta jos nainen tekee saman miesasiakkaalleen, mielikuvitus saa herkästi väärän suunnan, Leena arvioi.

Hän ei ole antanut väärien mielikuvien häiritä työntekoaan.
– Olen vetänyt selkeän rajan tekemisilleni. Perinteistä kapakkaseuraa minusta on turha hakea. Sen sijaan erilaisiin edustus-ja juhlatilaisuuksiin olen heti valmis.

UFFMyös tukipalveluissa on säilytettävä rajat.
– Moni kaipaa juttuseuraa ja kuuntelijaa. Samoin kriisien jälkeisessä elämässä kanssakulkeminen ja tukeminen ovat tärkeä osa toimenkuvaani. Tätä työtä tehdessä täytyy kuitenkin muistaa ja muistuttaa, että ihminen on hyvin heikko houkutuksille. Väärälle tielle lähtijä saattaa käyttää tilannetta hyväkseen ja lopputulos on kaikkea muuta kuin hyväksyttävä, Leena toteaa.
– Jos on tarpeen, teen heti alusta lähtien selväksi, että toimenkuvani on kuunnella ja auttaa, ei toimia Lady Dominana, hän painottaa.

Haastattelu liittyy historiasarjaamme ”Hymyn hurjimmat”
Julkaistu lehdessä vuonna 2005

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: Leena Vähä, Aviovaimopalvelu

Kommentit

Oma kommentti