Lunta, lunta…sää kylmenee – talvitakit esiin ja vappua valmistelemaan!

Lunta satoi Suomeen.

Suomi kuuluu nyt ajankohtaan nähden hyvin kylmän ilmamassan alueeseen, kerrotaan Forecalta.

Lunta tulee laajalti maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen, missä lunta voi sataa paikoin yli 10 senttimetriä. Sää on ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja kylmempää. Myös ensi viikon ennusteissa näkyy lumisateita.

Suomi kuuluu nyt ajankohtaan nähden hyvin kylmän ilmamassan alueeseen. Suomen yli liikkuu perjantai-illan ja lauantain aikana lumisadealue.

– Runsaimmat sateet tulevat maan itäpuoliskolla, erityisesti Pohjois-Karjalan ja Kainuun suunnalla, jossa lunta voi kertyä perjantain ja lauantain aikana 10–12 senttimetriä. Lunta sataa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla enimmäkseen 1–10 senttimetriä. Vähiten lunta sataa alueella, joka ulottuu pääkaupunkiseudulta maan lounaisosaan ja länsirannikolle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lunta tulee paikoin pyryttämällä tuulen kera. Lumisateita on tulossa laajalti sellaisille alueille, joista lumet olivat jo sulaneet. Lumen mittauksissa lumensyvyydet ovat olleet jo nollassa senttimetrissä laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa lunta on vielä ollut paikoin reilusti. Perjantain suurin lumensyvyys mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 101 senttimetriä.

Ensi viikko alkaa koleana, mutta lämpötilat saattavat kohota hieman viikon loppupuolella.

– Lämpötilat nousevat plussan puolelle päivä päivältä laajemmalla alueella Suomessa, vaikka yli 5 plusasteen lämpötiloja ei vielä nähdä kuin paikallisina. Loppuviikolla on mahdollista, että lämpötilat nousevat koko maassa plussalle ja maan etelä- ja keskiosassa laajalti 10 asteen yläpuolelle, mutta niin pitkälle ulottuvaan ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpänä huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa.

Lähde: Foreca

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: Foreca, sää

Kommentit

Oma kommentti