Maria Veitola muistelee nuoruuttaan: ”Tissejä puristeltiin, haaroja kourittiin, pukuhuoneessa salakuvattiin”

Television suosikkiesiintyjä Maria Veitola on tänään Tyttöjen päivänä avautunut omasta  nuoruudestaan.

Hän kirjoittaa kivuliaista kokemuksistaan Instagramissa.

-Kun olin tyttö, sain kasvaa ilman ulkonäköpaineita. Käytin mieluiten veljeni vanhoja, pehmeäksi kuluneita vaatteita. Ne päälläni tunsin olevani vapaa liikkumaan ja rohkea. Kun olin tyttö, ei ollut sosiaalista mediaa eikä internetiä. En nähnyt missään täydellisiä vartaloita tai virheetöntä ihoa. Näin perheeni, ystäväni ja luokkatoverini. En osannut verrata itseäni oikein kehenkään, enkä kokenut ulkopuolisten katseiden määrittävän minua, Veitola muistelee.

Moni asia muuttui, kun hän hän alkoi kasvaa tytöstä naiseksi. Yhtäkkiä hänen kehonsa tuntui kuuluvan kaikille muille paitsi hänelle itselleen.

-Toisen koulun pojat laittoivat meidän luokan tyttöjä paremmuusjärjestykseen ulkonäön mukaan. Niitä, jotka kehittyivät varhain, kutsuttiin huoriksi. Rintaliivejä räpsittiin auki kesken koulupäivän. Tissejä puristeltiin, haaroja kourittiin. Minusta otettiin salaa valokuva, kun kuivasin itseäni rippileirillä suihkun jälkeen pukuhuoneessa. Myös aikuiset miehet viheltelivät perään ja ehdottelivat törkeitä.

Veitola sanoo nopeasti oppineensa peittämään itseään, vaikka olisi halunnut pukeutua kuin Madonna.

-Vielä enemmän halusin olla rauhassa. Ompelin itselleni jättimäisiä, omituisia kaapuja ja laitoin monta kerrosta vaatteita päällekkäin, ettei kukaan voisi koskea minua. Sain kuulla olevani omituinen ja pelottava.

Mutta Veitola halusi kertomansa mukaan vain kasvaa rauhassa ja omassa tahdissaan ja olla muutakin kuin himojen kohde.

-Edelleen tunnen nahoissani muiden halun määritellä minut ulkopuolelta. Tarpeen laittaa minut liian pieneen laatikkoon, typistää ja tylsyttää yksiulotteiseksi. Vaatimuksen olla se, jonka tärkein tehtävä on miellyttää muita. Eikö tämä koskaan lopu? Veitola kysyy ja toteaa Tyttöjen päivänä:

-Antakaa kaikenlaisten, kaikenikäisten tyttöjen jo olla. Vapaita, ihmeellisiä, moniulotteisia ja rauhassa. Antakaa tyttöjen elää ja kukoistaa.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Maria Veitola

Kommentit

Oma kommentti