Matti ajoi mopoautolla Espanjasta Nilsiään – toi kodittoman koiran Suomeen

Matti Kuosmanen, 58, on yksi kolmesta suomalaisesta ”hullusta”, jotka ovat keksineet matkustaa viimeisen vuoden aikana Suomen ja Espanjan väliä omalla tyylillään.

Viime syksynä Fillarimummo eli Rauni Hietanen polkupyöräili lähes kylmiltään Suomesta Fuengirolaan.

Taina Liekari taas lähti maaliskuun alussa kävellen Aurinkorannikolta Suomeen ja huhtikuun lopulla matkaan starttasi Matti Kuosmanen 57-kiloisen Aku-koiransa kanssa. Matti oli liikenteessä mopoautolla.

Kuosmasta voi hyvällä omallatunnolla kutsua savolaiseksi kylähulluksi. Sen verran ihmeellisiä ovat olleet hänen projektinsa.

Suurin niistä oli Tahkon mökkien vuokrauspalvelun ja kiinteistöhuollon rakentaminen vaimonsa Marja-Liisan kanssa nollasta 7 miljoonan euron liikevaihdon saavuttaneeksi bisnekseksi. Kuosmaset myivät yrityksensä muutama vuosi sitten sijoittajille.

Nuorena miehenä Kuosmanen myi jo kertaalleen pariskunnan koko omaisuuden, jotta he pääsisivät maailmanympärimatkalle. Perheen kasvaessa diplomi-insinööri rakensi asunnon Nilsiän kunnan käytöstä poistetun vesitornin huipulle. Hän on myös suunnitellut matkaa Afrikan läpi asuntoautoksi muutetulla Pasi-panssariajoneuvolla ja käynyt Afrikassa hoitamassa suojeltuja apinoita. Etelä-Afrikassa Kuosmanen suunnitteli Vervet-apinoiden hoitokodin omistajalle myös talon.

Tällä hetkellä Kuosmanen toimii Suomen suurimman kesäteatterin, Louhosareenan isäntänä. Sinne hankittiin ennen viime kesää taukotiloiksi VR:n poistamia junanvaunuja, kun British Airways ei suostunut myymään Kuosmaselle käytöstä poistettua Boeing 747 jumbojetiä.

Mopoautoprojekti lähti liikkeelle kuten monet aikaisemmat Kuosmasen hulluista ideoista, eli unesta.

– Heräsin yhtenä yönä siihen, että olin ajamassa mopoautolla Espanjasta Suomeen ja kyydissäni oli valtava koira, Kuosmanen muistelee.

Kuosmasilla ei tuolloin ollut koiraa, koska edellinen lemmikki vaihtoi viime syksynä maallisen vaelluksensa koirien taivaalliseen hiippakuntaan. Marja-Liisa löysi kuitenkin netistä jättikokoisen kolmevuotiaan espanjanmastiffin Akun, joka oli ollut hoitokodissa jo yhdeksän kuukautta.

– Isoille koirille on vaikea löytää uutta sijoituspaikkaa, Kuosmanen kertoo.

Kuosmaset olivat myyneet syksyllä matkailuautonsa, mutta Aku piti saada Suomeen. Millainen oli koiran ja miehen seikkailu Suomeen, lue Hymystä!

Teksti:Hymyn toimitus, Mika Heikkilä
Kuvat:Mika Heikkilä
Avainsanat: Fuengirola, Matti Kuosmanen, Marja-Liisa Kuosmanen, Aku-koira

Kommentit

Oma kommentti