Meiju Suvas: Se koulumuisto ei ikinä unohdu

Pian on jälleen kevätjuhlan aika. Julkisuudesta tutut kertoivat koskettavimpia koulukokemuksiaan. Tästä alta voi lukea laulaja Meiju Suvaksen muistelot, loput julkkismuistelijat löytyvät painetusta lehdestä tai näköislehdestä.

Laulaja Meiju Suvas muistaa, miten hänen koulussaan, Pohjois-Helsingin yhteiskoulussa, pidettiin yhteisiä aamunavauksia, joissa kaikki luokat seisoivat liikuntasalissa.

– Aamunavaukset kuunneltiin keskusradion kautta. Muutamia kertoja avauksen pitäjä puhui pitkään, ja joku oppilaista saattoi pyörtyä. Niin me jännitettiin, että meneekö kukaan tänä aamuna nurin, Suvas nauraa.

Ilmanvaihto oli heikko ja joku oppilaista oli unohtanut syödä aamupalaa – siitä heikotus.

Vieläkin ikimuistoisempi on ilta, jolloin Suvaksen hieno ja silloin kovin muodikas kelsiturkki oli kadonnut koulun naulakosta.

– Olin medialuokalla ja kuuluin musiikkikerhoon. Pidimme muun muassa diskoiltoja rahoittaaksemme uusia soitin- tai äänentoistolaitteita. Oli diskoilta, kun takki katosi.

”Emme osanneet pelätä”

Suvaksen äiti oli musiikinopettaja. Hän oli paikalla, ja tarkoituksena oli saattaa Suvas ja hänen bändikaverinsa Taina kotiin autolla.

– Lähdimme äidin kanssa ajelemaan ympäriinsä, että jos takkivaras näyttäytyisi. Ihme kyllä, löysimme nuoren pojan seisomassa kelsiturkkini yllään eräällä päätepysäkillä.

Poika lähti juosten karkuun ja pakeni Suvaksen entisen koulun pihalle.

– Minä ja Taina ampaisimme perään, sillä tiesin, että koulun takaa ei pääse pois, siellä on umpikuja. Ei silloin tullut mieleenkään pelätä, että pojalla olisi jokin huumepiikki tai ase. Sellaisista ei silloin juuri tiedetty.

Pelkäämättä teini-ikäiset tytöt piirittivät pojan, hänet vietiin takaisin koululle ja paikalle soitettiin poliisit.

Teksti:Hymyn toimitus, Marja Nyman
Avainsanat: ikimuistoinen, koulu, koulumuisto, Meiju Suvas, muistelu

Kommentit

Oma kommentti