Melanooma lisääntyy koko ajan – nuoriso vaan porskuttaa auringossa

Asiantuntijoiden varoittelut auringonoton vaaroista ja melanooman lisääntymisestä kaikuvat kuuroille korville. Sen voi havainnoida menemällä vaikka kesäisenä päivänä Hietalahden uimarannalle Helsingissä. Ihmislihan grillaus tuntuu nenässä saakka.

Ihosyövät ovat viime vuosina yleistyneet, kertoo Syöpäjärjestöt. Nuoremmilla aikuisilla esiintyy enemmän ihomelanoomaa ja vanhemmilla yli 70-vuotiailla okasolusyöpää. Syöpäjärjestöjen mukaan ihomelanooma on noussut uusien tapausten määrässä jo naisten neljänneksi yleisimmäksi syöväksi! Ihomelanoomia todettiin naisilla 972 tapausta, joka on yli 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Auringolta kannattaa suojautua, sillä ihon palaminen altistaa ihosyöville. Iholle jää muistijälki jokaisesta palamisesta ja se vaurioituu säteilystä pikkuhiljaa vuosien saatossa. Jo auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun säteilyn määrää tehokkaasti.

Hyvä aurinkosuoja koostuu monista suojamekanismeista. Vaate ja hattu ovat parhaita suojia. Varjossa oleilu on toinen hyvä keino suojata itseään liialta säteilyltä. Aurinkovoide suojaa kyllä säteilyltä, mutta yleisesti sitä laitetaan ihan liian vähän, tai unohdetaan lisätä päivän mittaan. Aurinkovoiteen suojakertoimeksi kannattaakin tästä syystä valita vähintään 30.

Täältä voit lukea 5 virhettä, jotka yleensä tehdään auringolta suojautuessa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: melanooma, aurinko, UV-säteily

Kommentit

Oma kommentti