Mika, 49, ei osaa lukea eikä kirjoittaa – pääsi silti kunnanvaltuustoon

Kälviäläinen Mika Siirilä, 49, on toiminnan mies. Hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Vaikea lukihäiriö ei ole silti ollut este esimerkiksi päästä kunnanvaltuustoon.

Mika perusti vuonna 2005 oman ryhmän kunnallisvaaleihin. Syy oli se, kun mikään puolue ei suostunut ottamaan häntä listoilleen. Ninpä Kälviän uudet tuulet -ryhmä näki päivänvalon. Siinä oli tasan yksi jäsen Mikan lisäksi. Se ei haitannut, sillä Mika meni kirkkaasti läpi 115 äänellä. Hän pääsi Kälviän kunnallispotiikkaan mukaan. Aika hyvin mieheltä, joka ei lue eikä kirjoita!

– Läpimenoa juhlittiin rakettiammuksin ja erinäisillä nestemäisillä liemillä. Valtuustoon pääseminen oli elämäni yksi hienoimmista tapahtumista, sanoo Mika Hymyn painetun lehden haastattelussa.

Salla-puoliso luki Mikalle kotona valtuuston papereita. Kokouksissa toisesta puolueesta oleva teki saman homman.

– Olen ollut kahdeksan vuotta Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunnassa. Mutta sitten kyllästyin viranomaispolitiikkaan.

Vaimo lukee Mikalle kaiken. Oli kyseessä sitten maalipurkin sisältö tai pankkiasioiden hoitaminen. Vaimo myös kirjoittaa Mikan puolesta. Niin on ollut jo yli 20 vuotta, jonka he ovat olleet yhdessä.

Mikalla on vaikea hahmottamishäiriö, joka luokitellaan tietyn suuruiseksi invaliditeetiksi. Kirjaimet Mika tietää, mutta hän ei saa kirjainkavalkaadeista koottua sanoja.

– Mamma lukee minulle kaiken tekstiviesteistä tienvarsikyltteihin. Myös te­le­vi­sio­­teks­titykset, kaikki viralliset ja epäviralliset paperit. Ilman mammaa en pärjäisi, myöntää Mika.

Teksti:Hymyn toimitus, Susanne Strömberg
Kuvat:Susanne Strömberg
Avainsanat: lukihäiriö, Mika Siirilä, lukutaidottomuus

Kommentit

Oma kommentti