Vesa-Matti Loirista kertova MTV:n dokumentti paljastaa uusia puolia taiteilijasta.

Miksi Vesa-Matti Loiri häpesi koomikon mainettaan? – Dokumentti vastaa

Elokuussa menehtynyt Vesa-Matti Loiri oli ainutlaatuinen koomikko, tulkitsija ja rakastettu taiteilija. Hänet muistetaan erityisesti legendaarisesta Uuno Turhapuro -hahmostaan, lukuisista kansaa koskettaneista roolisuorituksistaan sekä musiikistaan, jota hän tulkitsi ainutlaatuisella tavalla.

Kaiken edellä mainitun ohella Loiri oli myös MTV:n vakiokasvo vuosikymmenien ajan. Tätä työtä muistellaan MTV:n tuottamassa dokumenttielokuvassa VESKU – naurun ja surun kulkuri, joka julkaistaan julkaistaan MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla lauantaina 17. joulukuuta.

Viihteen Paavo Nurmi

MTV Uutisten toimittaja Kari Pyrhösen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti on kuvaus taiteilijasta, joka oli paitsi suomalaisia naurattanut koomikko, myös monipuolinen muusikko ja vakavasti otettava näyttelijä.

– Vesa-Matti Loiri on MTV:n historian kirkkain tähti, ellei jopa suomalaisen populaarikulttuurin suurin tähti.  Vesku on populaarikulttuurimme Paavo Nurmi. Vesku on poissa, mutta hänen merkitystään ei pidä koskaan unohtaa. Kuvaavaa on se, että tieto hänen kuolemastaan oli pysäyttävä ja median ykkösuutinenohjaaja-käsikirjoittaja Pyrhönen kuvailee tiedotteessa.

Loiri häpesi mainettaan

Dokumentissa pureudutaan muun muassa siihen, miten Loirin ikimuistoiset sketsihahmot syntyivät, mitä taiteilija itse ajatteli legendaarisesta Uuno Turhapurosta ja miksi vakavien roolien puolesta piti puolestaan taistella. Lisäksi dokumentissa pohditaan, miksi ainutlaatuisen koomikon maine oli lopulta asia, jota Loiri toisinaan häpesi.

Dokumentissa ääneen pääsevät Loirin ystävät ja kollegat. Vuosien ajan Loirin rinnalla kulkeneet ihmiset kertovat kansantaiteilijasta, jonka rakasti esiintymistä ja yleisöään enemmän kuin mitään muuta maailmassa.

”Antoi kaikkensa”

Dokumentissa kuullaan muun muassa Loirin kummitytön, näyttelijä Kiti Kokkosen sekä Loirin pitkäaikaisten näyttelijäkollegoiden Heikki KinnusenVesa Vierikon ja Hannele Laurin ajatuksia Loirista ja tämän urasta. Lisäksi dokumentissa nähdään myös arkistojen aarteita vuosikymmenten takaa.

Dokumentin sävy kiteytyy sen nimeen. Vesku oli elämässään naurun ja surun kulkuri. Hän oli uskomattoman taitava ja monipuolinen näyttelijä ja samalla ihminen, joka antoi niin sielunsa kuin ruumiinsakin taiteelle sekä yleisölle,  Pyrhönen toteaa tiedotteessa.

Teksti:Hymyn toimitus
Kuvat:MTV3

Kommentit

Oma kommentti