”Minä olen rottakoira”

Brasilianterrierin suippo kuono on kuin tehty paljastamaan tuhoeläimiä, kuten rottia, hiiriä ja myyriä. Niiden superkuono kertoo, missä tuhoeläin piilee. Jos koira saa rotan kiinni, siitä tulee nopeasti entinen rotta.

Lue aiheesta painetusta lehdestämme Reija Kokkolan ja Matti Matikaisen jutusta.

Pyhtääläisellä maatilalla Hymy tapasi koirakolmikon, joka on koulutettu paikallistamaan jyrsijöitä eli hiiriä, rottia ja myyriä. Tai oikeastaan koulutusta ei juuri tarvita, sillä jyrsijänetsintä on niiden rotuominaisuus. Brasilianterrierin kaunis kuono toimii paremmin kuin mikään muu, kun halutaan tietää, missä jyrsijä luuraa. Silloin siimahäntä saa kyytiä ja yleensä se vielä siirtyy autuaammille nakerrusmaille.

Hevostallien omistajien painajainen on se, että jyrsijät tuhoavat loimia, koirien omistaja Tuula Tikerpuu selittää.

Valitettavasti sinänsä söpöt siimahännät tekevät paljon tuhoa. Ne tunkeutuvat rakenteisiin, pesivät, jyrsivät, kakkaavat ja pissaavat paikat piloille. Niiden ruokakätköt pilaantuvat aiheuttaen pahaa hajua.

– Rotanmyrkkyä ei enää saa myydä kuluttajille, vaan ostajalla pitää olla tietty koulutus. Tämä saattaa vaikuttaa hiiri- ja rottaongelmaan. Koirat voivat olla tässä apuna, hän miettii.

Hiirenmyrkkyä siis kuitenkin on vielä käytössä, ja jonkin verran myös rotanmyrkkyä. Ovatko Rasse, Nuppu ja Hippu vaarassa saadessaan saaliin kitaansa?

– Niiden ei anneta syödä saalista, eivätkä ne edes halua syödä sitä. Koira nappaa jyrsijän salamannopeasti, ja yhtä nopeasti se ravistaa sen niskasta kuoliaaksi. Sitten koira siirtyy häätämään esiin seuraavaa jyrsijää, jos sellainen on vielä paikalla. Jyrsijälle kuolema tulee erittäin nopeasti, Tuula kertoo.

Lue juttu lehdestä tai näköislehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: brasilianterrieri, rottakoira, hiirikoira

Kommentit

Oma kommentti