Näin erotat valepoliisin ja oikean poliisin toisistaan

Poliisin mukaan valepoliiseja on taas liikenteessä.

Poliisi tahtoo muistuttaa siitä, että valepoliisin ja oikean poliisin voi erottaa helposti. Oikea poliisi ei koskaan kysele pankkikortin tunnuslukuja tai PIN-koodeja puhelimitse tai henkilökohtaisestikaan. Oikea poliisi ei myöskään lukitse matkapuhelimia, tietokoneita tai tabletteja ja vaadi maksua laitteen avaamisesta internetissä. Nämä ovat kaikki valepoliisien eli huijareitten tekosia. Usein varsinkin ikäihmiset lankeavat valepoliisien pauloihin.

Poliisi korostaa, etteä oikea poliisi ei myöskään kuoleta tai sulje pankki- tai luottokortteja. Se ei saavu kenenkään kotiovelle kyselemään tietoja asunnossa olevasta arvo-omaisuudesta ja rahavaroista taikka kuvaamaan arvoesineitä.

Suomessa on kuluvan vuoden aikana tehty lähes sata ilmoitusta virkavallan anastuksista eli poliisina esiintyvistä henkilöistä. Tapauksia on ollut erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös esimerkiksi Sisä-Suomen, Itä-Suomen, Hämeen ja Oulun poliisilaitosten alueilla.

Kansalaisten kannattaa suhtautua varovaisesti epäilyttäviin yhteydenottoihin ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin.

Jos poliisi soittaa sinulle etkä ole varma, että kyseessä on oikea poliisi, asian voin tarkistaa soittamalla siihen poliisilaitokseen, jossa hän on sanonut työskentelevänsä. Poliisilaitosten vaihteiden yhteystiedot löytyvät poliisin verkkosivulta www.poliisi.fi. Jos ovelle ilmaantuu poliisiksi esittäytyvät henkilö, pyydä häntä näyttämään virkamerkkiä.

Myös hätäkeskukseen voi akuuteissa tilanteissa soittaa.

Eli jos poliisipartio on ovella etkä usko heidän olevan poliiseja, soita hätäkeskukseen.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi, valepoliisi, virkavallan anastus

Kommentit

Oma kommentti