Neliraajahalvaus muutti suomalaisen huippu-urheilijan elämän: Mietin itsemurhaa!

Niskasta kuului kova rusahdus ja sitten tuli helvetillinen kipu.

– Tiesin heti, että nyt kävi pahasti, muistelee reilut kolme vuotta sitten viimeisen kaksoisvolttinsa tehnyt ex-huippu-urheilija Jari Mönkkönen, 45.

Hän kertoo elämäntarinansa Hymyn painetussa lehdessä Kai Merilän jutussa.

Jyväskylässä syntynyt Jari Mönkkönen on yksi harvoja maailmalla telinevoimistelussa menestyneitä suomalaisia. Aktiiviuransa huipun Mönkkönen koki vuonna 1998 Pietarin EM-kisoissa. Hän voitti tuolloin rekillä hopeaa. Vielä kirkkaamman jalometallista teki se, että mitali oli Suomelle ensimmäinen EM-kisoista peräti 25 vuoteen.

Aktiiviuransa hän lopetti 32-vuotiaana vuonna 2006, mutta jatkoi kuitenkin lajin harrastamista paloesimiestöidensä ohessa aina vuoden 2016 heinäkuuhun saakka. Sitten kohtalo puuttui peliin.

– Olin kaverini kanssa salilla ja hän lähti hakemaan pukukopista juotavaa. Päätin tehdä minulle erittäin tutun liikkeen, kaksoisvoltin. Ei siinä ollut mitään erikoista, olin tehnyt sen lukuisia kertoja harjoituksissa.

Koska lähellä ei ollut muita, ei ole varmaa faktatietoa siitä, mitä ilmalennossa meni pieleen.

– Se on kuitenkin varmaa, että tulin niskoilleni maahan. Kuului kova rusahdus, jota seurasi helvetillinen kipu. Tajusin heti, että huonosti kävi, Mönkkönen muistelee reilun kolmen vuoden takaista traagista onnettomuutta.

Maatessaan tajunnan ja tajuttomuuden rajamailla Mönkkösen kädet ja jalat eivät enää liikkuneet ja hänen henkensä alkoi lamaantua.

Sairaalatutkimuksissa kävi ilmi, että epäonnistunut ilmalento oli murtanut Mönkkösen viidennen niskanikaman ja aiheuttanut välittömän neliraajahalvauksen. Hänen ruumiinsa oli täysin liikuntakyvytön kaulasta alaspäin.

Mies kertoo suoraan alkaneensa miettiä itsemurhaa.

Lue juttu kokonaisuudessaan painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: neliraajahalvaus, halvaus, telinevoimistelu, Jari Mönkkönen

Kommentit

Oma kommentti