Nelliä, 25, lykästi: Kiitos, ”Mäkkäri!”

Nelli Mustonen25-vuotiasta Nelli Mustosta on lykästänyt. Kehitysvammainen Nelli siivoaa ja tekee pikaruokaravintola McDonaldsissa Helsingissä salaatteja kuin kuka tahansa nuori osaaja.

Tuettu työllistäminen on menetelmä, jossa työllistetään vajaakuntoisia henkilöitä. Mäkkäri on viiden viime vuoden aikana työllistänyt ravintoloihinsa lähes 100 vajaakuntoista, joko työharjoittelu- tai palkkatyösuhteessa.

Nellin esimies, ravintolapäällikkö Mira Kahila kehuu Nellin osaamista.

-Hän on ollut oikein ahkera ja hyvä työntekijä.

-Haasteellisinta työssäni on asiakkaiden kohtaaminen salin puolella, sillä jännitän aika paljon. Minuun on suhtauduttu asiallisesti, Nelli kertoilee tammikuun Hymystä löytyvässä haastattelussaan. LueNellistä lisää printistämme.

Teksti:Hymy.fi
Avainsanat: McDonalds, Nelli Mustonen, Mira Kahila

Kommentit

Työosuusraha on 3,40e-12-/pvä. Tuettu työllistäminen on aivan eriasia, Työllistetyt saavat aivan oikeaa palkkaa, jopa 1800e asti ainakin ne työllsitetyt joita mitä tunnen

”Ite ainakin oon himassa, saman rahan saan kotonaki. Ei jaksa vaivautua enää tän surkean maan takia itseään kiusaamaan toisen alaiseks jonnekin töihi.” … asiahan on sinun oma valintasi, muuta naama tulee pitää kiinni ja antaa niiden tehdä työtä jotka haluaa…oli kyseessä kehitysvammainen tai ulkomaalainen. Vapaaehtoinen loinen ei huutele toisiin pöytiin. Hatunnosto Nellille..mukava uutinen.

Ite ainakin oon himassa, saman rahan saan kotonaki. Ei jaksa vaivautua enää tän surkean maan takia itseään kiusaamaan toisen alaiseks jonnekin töihi.

enpä taida enään mäkkäriin eksyä nyt kun tiedän että ketkä niitä salaatteja sielä tekevät!

Tottakai tällaiset työntekijät tarvitsevat erikoisohjausta – sen takiahan ne on palkattu jollain tukirahalla eikä normaaleiksi työntekijöiksi. On hienoa, että vajaakuntoisillekin työntekijöille löytyy hommia, työ on kuitenkin tärkeä osa aikuisen ihmisen elämää. Itse olen ison ketjun pienessä ravintolayksikössä töissä, eikä meidän valitettavasti ole mahdollista ottaa tänne minkäänlaisia harjoittelijoita tai työssäoppijoita, sillä vähällä henkilökunnallamme ei vaan ole aikaa opastaa ketään, kun asiakkaatkin täytyy palvella.

Huvittaa kyllä, miten mäkkäri tykkää kiillottaa sädekehäänsä näillä jutuilla, onhan näitä työntekijöitä monessa muussakin isommassa puljussa. Toisaalta, mäkin pöytätableteissa näytettiin retostelevan myös päivittäisillä laitteiden lämpötilojen mittauksilla, jotka on ihan lain mukaan kaikkien ravintoloiden tehtävä… mutta kai se hölmöimmät vakuuttaa että tässä nyt tehdään jotain oikein ekstraspesiaalia.

Eiköhän tän jutun tärkein kohta ole se että tyttö on päässyt toimintaan mukaan,vai olisiko hienoo jos hän kotona nököttäisi päivät,miettien miten saisi aikansa kulumaan,syrjäytyisi.

”Hänelle ollaan yritetty opettaa normaaleja asioita, mutta kun yksinkertaisimpiakaan asioita ei ymmärrä, vaikka vääntää rautalangasta ja joutuu aina erikseen näyttämään esimerkiksi, miten viedään pakillinen laseja tiskin puolelta salin puolelle, on tämä ”harjoittelija” kaikkien muiden työntekijöiden mielestä todella raskas.”

Toivoa sopii että ettei osu omalle kohdallesi mitään vastaavaa sairautta ja saat pitää ns.”terveen ihmisen” työn. Järkevintä kai olisi hiljentää tahtia kun on ottanut harjoittelijan tai antaa harjoittelijalle tukihenkilö joka hoitaa hommat yhdesssä harjoittelijan kanssa. On varmasti turhauttavaa harjoittelijalle jos kaikki työ viedään käsistä.

Onhan se hienoa, kun työllistyy, mutta hieman toista näkökulmaa asioihin. Olen töissä ravintolassa ja meillä on nyt ollut tällainen ”harjoittelija”. On sen verran jotain kehitysvammaa, että mm. puheen tuottaminen ja ymmärtäminen on todella vaikeaa. Hänelle ollaan yritetty opettaa normaaleja asioita, mutta kun yksinkertaisimpiakaan asioita ei ymmärrä, vaikka vääntää rautalangasta ja joutuu aina erikseen näyttämään esimerkiksi, miten viedään pakillinen laseja tiskin puolelta salin puolelle, on tämä ”harjoittelija” kaikkien muiden työntekijöiden mielestä todella raskas. Varsinkin hektisessä ympäristössä on vain helpompi tehdä itse toisenkin hommat, sillä se sujuu paljon nopeammin ja saa omatkin hommat tehtyä.

Siis että valtio tukee mäkkärin salaatinkasaajan yli kahden vuoden koulutusta? Ei kai sentään? Tiedättekö, minkälaisia rahoja tuolla työllistämiskoulutuksissa pyöritellään!!!

Erittäin hienoa toimintaa McDonaldsilta! Arvostan ennakkoluulottomuutta!

Monille se tekeminen on jo palkkaa, ei tosiaan aina oo mahdollista päästä oikeisiin töihin, kehitysvammaisillä vielä vähemmän!

Naapurissa asuu parikymppinen oikein asiallinen ja mukava kehitysvammainen nainen, jonka olen tuntenut jo kymmenen vuotta. Hän on hyvin turhautunut, kun töitä ei löydy työnantajien ennakkoasenteiden vuoksi. On huomioitava se, että kehitysvammaisille onnistumisen kokemukset voivat merkitä paljon enemmän kuin pelkkä raha. Työstä saa itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia, jotka voivat olla kehitysvammaiselle tärkeimpiä asioita elämässä. Suuri palkka ei ole kehitysvamaiselle välttämättä tärkein, vaan se, että kokee olevansa tarpeellinen ja pärjäävänsä tavallisessa työssä. Heidät usein marginalisoidaan ja syrjäytymistä ”tavallisesta” elämästä saattaa ehkä lisätä sekin, että he ovat vain omiensa parissa.

Pienipalkkaisempikin työ voi merkitä näille ihmisille valtavasti ja ehkäistä syrjäytymistä.(Syrjäytyminen normaaliarjesta on monen mielestä vieläkin pahempaa kuin pienipalkkaisuus, jos palkkatyön avulla ihminen tulee onnelliseksi, itsevarmemmaksi ja integroituu yhteiskuntaan). Arvostan itse sitä, kun kehitysvammaisille tarjotaan työtä ja mahdollisuutta onnistua. En voi mitenkään uskoa, että Mc Donald`s uskaltaisi päästää julkisuuteen lehtijutun, jos haastateltavaa järjestelmällisesti riistettäisiin ko. yrityksen toimesta.

kattos hymy muualleki ku pääkaupunkiseudulle, joensuussakin on ollut kehitysvammainen mies mäkissä töissä jo varmaan useamman vuoden.

^Heh heh, viitsisit itse lukea edes linkittämäsi tekstit, Wikipedia-linkittämäsi teksti kertoo mm näin: ”Tuetun työllistymisen aikana saatava palkka (tai sosiaaliturva) vaihtelee erittäin paljon: joskus ei palkkaa makseta lainkaan.” Tuossa sinulle vuorostaan vähän luettavaa:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/06/kehitysvammaisia_kaytetaan_hyvaksi_tyoelamassa_2657638.html

Nelliähän muuten kukaan tässä ketjussa ei ole kritisoinut, vaan artikkelin liiallista hahkutusta ja härskejä yrityksiä. Se on kumma kun kansalaisia usein kepillä ja rraipalla motivoidaan, mutta yrityksille pitäisi antaa antaa porkkanaa, jotta ne tekevät oikeita tekoja.

Mutta onnea Nellille jatkossakin, te hyväksikäyttävät yritykset, haistakaa valtion subventio!

Voi vi.un sienet…tässä oli kysymys Nellistä ja siitä,että McDonalds työllisi hänet…ei ollut puhetta pihveistä tai palkasta. Jos Nelli on iloinen siitä,että McDonalds on antanut mahdollisuuden tehdä työtä niinkuin useat meistä ns. normaaleista ihmisistä tekee…niin keneltä se on poissa jos Nelli on tyytyväinen…ja jos Nelli on tyytyväinen niin kait hän on myös palkkaankin tyytyväinen? Meitä ihmisiä on moneen junaan…joillekkin on palkka tärkein, toiselle työkaverit ja kolmas voi arvostaa vaikka sitä, että hän saa tehdä työtä.

Niin kauan, kun mäkkäri käyttää halal-lihaa tuotteissaan niin minä en heidän putiikkiin astu.

Hei vinkujista vinkujat! Kerta täällä suhtaudutaan näin myötämielisesti tohon 10 €/pvä, niin ilmoittautukaa minulle! Olis tarvetta ilmaiselle työvoimalle! 😉

Miksi negatiiviset kommentit? Nelli on itse tyytyväinen ja myös hänen pomonsa, ne seikat tässä kai tärkeimmät on.
Kyllä sieltä jonkinlaisen toimeentulonkin saa,minulla on ystäviä jotka opiskelevat, asuvat omillaan ja ovat mäkisä työssä. Ei ainakaan minulta ole rhaa pyytäneet. Mutta löytyy niitäkin jotka asuvat kotona, opiskelevat, ovat työssä ja aina rahaa pyytämässä.

Mäkkärillä kyl selvästi on syrjintää ulkonäön perusteella. Miss suomi ehdokkaita yleensä täynnä.

Tosin ei ole kovin houkuttelevaa kun taas hesellä työskentelee sairaalloisen ylipainoinen nainen. Tulee hirveä moraalinen pahoinvointi kun tilaat rasvaista ruokaa niinkin isolta ihmiseltä.

”Ne, joista vammaisten ja yhteiskunnan tukien hyväksikäyttö on ”hienoa”, voisivat itse tarkistaa omia asenteitaan.”…eli onko tämän kirjoittajan mielestä parempi, ettei kehitysvammaisille anneta samoja mahdollisuuksia kuin meille ns. normaaleille ihmisille? Yhteiskunnan tukia käyttää lukuinen määrä ihmisiä jotka kykenisivät töihin mutta eivät jaksa tai heitä ei huvita jos palkka on 7 euroa/tunti eikä 30 euroa/tunti.

Ne, joista vammaisten ja yhteiskunnan tukien hyväksikäyttö on ”hienoa”, voisivat itse tarkistaa omia asenteitaan.

Tässäkin asiassa riittää se, että Nelli on tyytyväinen.

Rupee silleen ohkasesti vituttaan tämä suomalaisten katkera asenne yhteen jos toiseen asiaan. Onnittelut Nellille ja onnittelut Mäkkärille siihen, etteivät he laita ihmisiä kategoriaan ns. terveet tai vammaset vaan antavat mahdollisuuden työllistyä. Kehitysvammaisilla olisi varmasti halua tehdä töitä mutta kuinka moni työnantaja antaa mahdollisuuden Nellin kaltaisille reippaille ihmisille?? Mitä sitten jos alkupalkka on huono..jostakin pitää aloittaa. Nykynuoriso ja vastavalmistuneet kuvittelee, että heti pitää saada 60 000 euroa/vuosi. Luullaan,että koulusta valmistutaan johonkin hommaan…ei se niin mene..koulu antaa tietyn pätevyyden ja perustiedot, mutta kyllä itse työ opettaa ja aluksi ei voi vaatia kovin hirveesti…tai voi, mutta silloin voi olla,ettei tule palkatuksi.

Ei mäkkäri mitään hyväntekeväisyyttä tee. Mäkkäri osaa käyttää hyväkseen Suomen lainsäädäntöä ja heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Kehitysvammaiset eivät saa normaalipalkkaa. Mäkkäriä varten räätälöitiin pari vuotta sitten koulutuskeskus Salpauksessa ”ravintolatyöntekijän” kurssi, jonka kesto oli muistaakseni 2v 4kk, vaikka mäkkärin hommat oppii päivässä tai kahdessa. ”Koulutusajalta” maksetaan tietenkin erittäin tuntuvat valtion tukiaiset ”kouluttajalle” eli mäkkärille. Eli käytännössä ilmaista työvoimaa hekin, kuten vammaiset, jossa tästä uutisoitiin.

Suomalaisten perus reaktio on että asia on päin p*.. Joko palkka on liian huono, tai sen on liian iso. Ei semmosta olekaan kuin kaikille sopiva ratkaisu. Niin kauan kuin Nelli ja kaltaiset ovat iloisia.. HITTOAKO TE VALITATTE?

Joo tilataan kiinalaisia halpatyövoimaa tilalle, jos liityt liittoon tai haluat liksaa enemmän kun 6,66 e/h. Liitto on niille myrkkyä.

Hienoa Nelli, onnea työpaikasta. Jatkat vaan samaan malliin. Tsemppiä sinne salin puolellekin ja mukavia työpäiviä!:)

Ei kukaan kirjoita itkupotkuraivareissaan. Jos et tappaisi ihmisiä, vaan seuraisit niin käytöstä, tietäisit.

Sinun se hävetä pitäisi, kirjoitustyyli kuin 10 vuotiaalla itkupotkuraivareissa.

Pitihän se nähdä. Ajattelin ihan että kaipa tsempataan tämän jutun kohdalla, mutta ei. NEGA NEGA NYYH NYYH VITTUPASKA ÄÄÄ ÄÄÄ.
Ainaista paskaa ja itkemistä ja arvostelua.
Ei mulla muuta mutta olen mä kyllä onnellinen kun ei mene niin huonosti kuin alkupään kommentoijilla. HÄVETKÄÄ NYT SAATANA EDES.

Heti kun joku firma tekee jotain, niin aletaan itkemään. On se saakeli kumma, kun Suomessa itketään joka asiasta…mikään ei ole koskaan hyvä

Olen McBeastin kanssa samoilla linjoilla. Ei löydy montaa työnantajaa jotka antavat mahdollisuuden.

Mitä itketään…kuinka moni muu on halukas antamaan kehitysvammaisille mahdollisuuden työelämään? Mäkkärille täydet pisteet.

Hymy saa tästä jutusta saman verran kun nämä työntekijät vuodessa. Hyvä Hymy!

Kiitos mäkkäri myös palkasta, eikun hetkinen. Sitähän ei makseta vaan nämä saavat vain taskurahan, joka on n.10€ päivässä.

Kyllähän sitä mäkkärille ilmainen työvoima kelpaa. Palkka varmaan satasen kuukaudessa.

Oma kommentti