Paha psoriasis ei lannista Lauraa: ”Annan kaiken näkyä enkä häpeä!”

Perheenäiti Laura Parish, 37, on elänyt koko elämänsä vaikea-asteisen psoriasiksen kanssa. Raskauden jälkeen sairaus paheni entisestään.

Vuosikymmeniä kestäneiden erilaisten hoitomuotojen jälkeen hän on päättänyt antaa ihottumansa näkyä. Nyt hän kertoo elämästään Hymyn painetussa lehdessä Seija Myllymäen kirjoittamassa jutussa.

Iso-Britannian Readingissa asuva Laura Parish on kärsinyt lähes koko elämänsä psoriasiksesta. Sairaus diagnosoitiin hänen ollessaan vain kaksivuotias.

– Minulla ei ole yhtään muistoa ilman tätä tautia. Muistan vain sen, että tilanne meni koko ajan huonommaksi. Äiti joutui laittamaan erilaisia lääkärin määräämiä öljyjä ja voiteita joka päivä. Tukkani oli aina rasvainen ja iho tahmainen, Laura muistelee lapsuusvuosiaan.

Öisin tyttö raapi itseään, kunnes iho oli rikki. Hilsettä oli pitkin lakanoita ja vaatteita. Rikkoutuneen ihon hoitaminen oli kivuliasta. Laura kertoo itkeneensä lapsena päivittäin tuskasta.

Murrosikäisenä olo muuttui entistä tukalammaksi. Ihottumaa oli joka puolella, kasvoissa, päänahassa ja kauttaaltaan pitkin vartaloa. Laura ei voinut esimerkiksi käyttää samanlaisia vaatteita kuin muut. Joko vaatteet paljastivat läiskät tai sitten ne hankasivat jo ennestään arkaa ihoa. Hän ei myöskään voinut meikata tai syödä kaikkia samoja ruokia kuin muut. Aina oli joku ruokavaliokokeilu meneillään. Lisäksi hän koki olonsa epävarmaksi hoitotuotteiden aiheuttaman hajun ja rasvaisen päänahan vuoksi.

16-vuotiaana tuli isku päin kasvoja, vieläpä aikuiselta ihmiseltä. Laura haki avustavia töitä kampaamosta tienatakseen lauantaisin taskurahaa. Teinitytölle sanottiin suoraan, ettei hänen ulkonäkönsä sovi heidän imagoonsa.

– En usko, että nykypäivänä kukaan työnantaja edes uskaltaisi sanoa noin. Mutta 20 vuotta sitten asiat olivat eri tolalla, nainen muistelee.

Lue Lauran elämäntarina painetusta lehdestä.

Kuvat: MVPhotos

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: psoriasis, Laura Parish

Kommentit

Oma kommentti