Päivi Lipponen Fazerin leipomossa tiskaajana

Filosofian tohtori Päivi Lipponen teki ensimmäisen kesätyönsä Fazerin Herttoniemen leipomossa tiskaajana. Hän oli tuolloin 18-vuotias.

– Pesin riisipuurovateja, kakkuvuokia ja kattiloita käsin ja koneella. Hinkkasin palaneita uunipeltejä. Eritysesti vastuullani oli voitelukoneen pesu. Se sijaitsi leipomon puolella, ja sen kanssa piti olla hyvin tarkka hygieniassa, koska voitelussa käytettiin kananmunaa.

Lipponen sanoo oppineensa, miten leipomo toimii.

– Naiset letittivät pitkoja käsin, ja miehet paistoivat leipää uunissa. Koneita oli, mutta paljon tehtiin käsin. Siitä sai kivan tienestin, ja sain tehdä ylitöitäkin. Muistan, kuinka olin mahdottoman ylpeä kesätyöpaikastani tehtaassa. Katsoin, näkivätkö ihmiset ohiajavista busseista minun astuvan tehtaanportista sisälle.

Fazerin tehdas työllisti paljon Lipposen tuttuja itähelsinkiläisiä poikia pullakuskeiksi hänen karateseurastaan ja lukiosta.

– Ruoka oli ruokalassa, mutta maistelimme salaa pesuun tulleita jäätelövateja. Taukohuoneeseen tuotiin epäonnistuneita leivonnaisia. Niitä sai syödä ilmaiseksi.

Tehtaalla oli kauppa, josta sai ostaa halvalla karkkia ja leivonnaisia. Tuttavat tilasivat Lipposelta kasseittain herkkuja, kuten suklaarasioita koko suvulle.

– Kesätyö poiki minulle jouluapulaisen työn. Tein silloin käsin riisipiirakoita, joulutorttuja ja erikoispikkuleipiä.

Päivin muistelot liittyvät Hymyn painetun lehden juttuun julkkisten kesätöistä. Lue lisää lehdestä tai näköislehdestä. Mitä tekivät muut julkkikset?

Teksti:Hymyn toimitus, Marja Nyman
Avainsanat: Fazer, kesätyö, leipomo, Päivi Lipponen, tiskaaja

Kommentit

Oma kommentti