Parkanoon tuli suihkuhävittäjä – Vesa Friman rakentaa sotamuseota kotitalonsa liepeille

Parkanolaisen Vesa Frimanin, 67, kotipihalla on erikoinen kokoelma.

– Kyllä näillä esineillä nyt yhden museon saa pystyyn, tokaisee mittavan ja ainutlaatuisen kokoelman erilaista sotatarpeistoa omistava Friman Hymyn painetun lehden haastattelussa. Se on toimittaja Kai Merilän käsialaa.

Joku kerää postimerkkejä, toinen taas vaikkapa kuparisia kahvipannuja. Paluumuuton Riihimäeltä Parkanoon tehneen Vesa Frimanin keräysinto on puolestaan kohdistunut hieman järeämpään esineistöön.

Vuosien ja taas vuosien varrella miehen matkaan on tarttunut jos minkälaista sotatarpeistoa: ilmatorjuntatykkejä, miehistönkuljetuskuormureita, panssarivaunuja ja viimeisimpänä hankintana MiG-21 suihkuhävittäjä!

– Se nyt vain sattui sopivasti tulemaan vastaan. Jos ostaisin sadantuhannen euron Mersun, niin eihän sitä huomaisi kukaan. Suihkuhävittäjä omalla pihalla herättää kyllä ihmetystä, naurahtaa Friman.

Järeämmän sotakaluston lisäksi miehen mittavasta kokoelmasta löytyy myös kaikenmoista pienempää militariaesineistöä, joka on peräisin niin sota-ajalta kuin sen jälkeenkin.

– Tähän mennessä harrastuksestani ovat tienneet vain lähimmät ystävät ja sukulaiset.

Suurin osa Frimanin sotavempeleistä on vielä Riihimäellä. Niitä on tarkoitus kuljetuttaa Parkanoon sitä mukaa kun esittelyhalleja saadaan valmiiksi.

Vesa Frimanin kotitalon ympärille rakentuva sotamuseo on aikataulullisesti tarkoitus avata ensi toukokuussa. Ajankohta on otollinen, sillä Pirkanmaan erämessut pidetään Parkanossa kesäkuussa.

– Uskoisin, että erämessuilijoita kiinnostavat myös sotavempeleet, Friman pohtii.

Lue juttu painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Mig 21 suihkuhävittäjä Parkano, Parkano, Vesa Friman

Kommentit

Oma kommentti