Pentti hiihti karhua karkuun niin kovaa kuin ikinä pystyi!

Pentti Kronqvist, 83, on tehnyt kaksitoista naparetkeä arktiselle alueelle, kuten Grönlantiin. Hän kertoo Hymyn painetun lehden haastattelussa vaarallisista seikkailuistaan. Jutun on kirjoittanut ja kuvittanut Susanne Strömberg.

Jo pienenä poikana Pentti uneksi suurista seikkailuista. Pohjanlahden jäälakeudet ja ahtojäät kiehtoivat. Hän oli urheilullinen ja kilpaili maajoukkuetasolla juoksussa. Peukalokaan ei ollut keskellä kämmentä.

28-vuotiaana Pentti teki ensimmäisen jäävaelluksensa. Hän hiihti Suomesta Ruotsiin Pohjanlahden yli. Edestakainen matka kesti vähän yli kolme päivää.

– Matkaa oli 110 kilometriä suuntaansa. Yövyin jäällä teltassa. Tuo reissu oli hyvää harjoitusta tuleville arktisille matkoilleni.

Ensimmäisen arktisen matkan Pentti teki 33-vuotiaana, vuonna 1971. Vuonna 1976 tehty arktinen matka yhdessä Christer Boughtin ja Hans Koivusalon kanssa oli ihan eri juttu. Grönlannista Kanadaan Smithinsalmen yli suunniteltu matka oli koitua kolmikon kuolemaksi. Mies muistaa myös kohtaamisen jääkarhun kanssa samaiselta reissulta.

Edessä, alle 100 metrin päässä, seisoi iso jääkarhu, joka tuijotti häntä uteliaana.

– Käännyin ympäri ja hiihdin takaisin niin kovaa kuin ikinä pystyin. Onneksi karhu ei ollut sillä kertaa nälkäinen, Pentti hymähtää. Lue vaiherikas seikkailukertomus lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: Pentti Kronqvist

Kommentit

Oma kommentti