Piispa huolissaan vastakkainasettelusta ja nuorista koronan keskellä

Turun piispa Mari Leppänen puhuu aikamme ilmiöistä ja huolista painetun Hymyn erikoishaastattelussa.

Hän sanoo jakavansa huolen ilmastosta ja maailman tulevaisuudesta.

– Emme voi ajatella niin, että varastamme tulevilta sukupolvilta. Meidän on tehtävä sellaisia valintoja, että tulevat sukupolvet voivat täällä elää hyvää elämää.

– Olen lisäksi huolissani vastakkainasettelusta. Siitä, että eri mieltä olevista maalataan hirveitä uhkakuvia. Se näkyy niin politiikassa kuin uskonnossakin.

Myös korona-aika saa piispan mietteliääksi.

– Nuoren elämässä kaksi vuotta on todella merkityksellinen aika. Jos kaikki nuoren elämään kuuluvat juhlat jäävät kokematta, siitä voi aiheutua pitkä jälki. Juhlat ovat nuorelle tärkeitä kohtia elämässä tulla nähdyksi läheistensä keskellä erityisellä tavalla.

Kaupunkien kaduilla on satojen metrien pituisia ruokajonoja. Korona-aika sulki hyvin käynnistyneet yhteiset ruokahetket seurakunnissa. Se saa Leppäsen mietteliääksi.

– On todella traagista, että näin on. Suomi on monilla mittareilla yksi maailman hyvinvoivimmista ja onnellisimmista maista. Kun lapsi syntyy Suomeen, lähtökohdat ovat hyvin erilaiset kuin suurimmalla osalla maailmassa. Silti myös suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu voimakasta eriarvoistumista.

Hätää on monenlaista.

– Ruokajonot ovat huutomerkki siitä, että eikö meillä todellakaan ole kykyjä saada tätä eriarvoistumista katkaistua, piispa Mari Leppänen kysyy Mika Lahtosen kirjoittamassa henkilökuvassa.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: korona, Mari Leppänen, piispa

Kommentit

Oma kommentti